Dieta při zácpě

Dieta při zácpě

Naopak při zácpě je žádoucí, aby přijatá strava obsahovala potraviny zanechávající při jejich trávení větší zbytky a z tohoto pohledu jsou vhodné právě potraviny obsahující nerozpustnou vlákninu. Jde tedy především o čerstvé ovoce, zeleninu, pekárenské výrobky připravované z celozrnné mouky, otrub a různých rostlinných semen. Někdy je vhodné nejprve začít s konzumací kompotů a potom postupně přejít na větší množství čerstvého ovoce, jako jsou švestky, pomeranče, grapefruity a jablka. Velice dobré výsledky se dostavují při konzumaci kysaného mléka. Někdy lze také zkonzumovat rostlinný tuk nebo smetanu. Silný čaj, kakao a čokoláda toto onemocnění spíše vyvolávají.

Míchaná vejce

V lidovém léčitelství se využívá celé řady bylin s projímavými účinky a proto jsou vhodné různé nálevy nebo čaje z těchto drog připravované. Základem léčby tohoto onemocnění je konzumace takových potravin, které obsahují látky zvyšující pohyb střevní stěny (peristaltiku střeva) a tím se dociluje zrychleného pohybu tráveniny střevem. Důležité je při tom zajistit dostatečný příjem tekutin. Peristaltiku střeva lze podpořit i vhodnými jednoduchými cviky a zejména zvýšenou pohybovou aktivitou. Sedavé zaměstnání vznik zácpy podporuje.

Návrh jídelníčku při zácpě:

První snídaně - švestkový kompot
- broskový nebo meruňkový kompot
- kysané mléko
Druhá snídaně - šípkový čaj, tmavý chléb, sekaná
- šípkový čaj, francouzský salát, rohlík
- tvrdý sýr, kysané mléko, chléb
- bílá káva, chléb, máslo, med
- tmavý chléb, máslo, kyselá okurka, šípkový čaj
Přesnídávka - zelenina nebo ovoce
- zeleninové saláty
- ovocné kompoty
Oběd - dršťková polévka, houby s vejci, chléb nebo brambory, rajčatový salát
- kyselice, hovězí na houbách, rýže, kompot
- zeleninová polévka, pečený králík, brambory, zelenina
- slabý hovězí vývar, těstoviny, rajská omáčka, vejce
Svačina - sýry s rohlíkem, kysané mléko
- bílý jogurt, rohlík, mléko
- ovoce nebo zelenina
Večeře - pečený králík se zelenými fazolkami na smetaně a bramborem
- květákový mozeček, brambory
- segedínský guláš, knedlík
- ovocný kompot

Související články

Význam diety

Složení potravy

Zásady správné výživy

Odkazy

Při zpracovávání textů a grafické stránky článků byly využity podklady z odborné literatury a internetu. Převzaté obrázky byly graficky upraveny pro potřeby tohoto webu. Kreslené obrázky podléhají autorským právům. Seznam použité literatury naleznete zde.

Zajímavé stránky

www.drzdravicko.cz

www.kerbet.cz

Odběr NOVINEK

Zasláním Vaší
e-mailové adresy Vás budeme pravidelně informovat o zařazení nových článků na web galenus.cz.

Novinky

 baner cholesterol

Inzerce

baner dárek baner diachrom projekt baner capimin baner vitalchrom shake R baner prokardin

coded by o-design © Administrace | Články