Galenus

Sukralóza

Sukralóza

Charakteristika sukralózy

Sukralóza je z chemického hlediska trichlorderivátem fruktosylgalaktosidu, systematický název je 1,6-dideoxy-1,6-dichlor-β-D-fruktofuranosyl-4-deoxy-4-chlor-α-D-galaktopyranosid. Vyrábí se procesem pětistupňové selektivní substituce tří hydroxylových skupin v molekule cukru za tři atomy chlóru. Sukralóza je velmi dobře rozpustná ve vodě, je odolná vůči kyselé a enzymové hydrolýze, je mimořádně stabilní při vysokých teplotách a vyznačuje se také vysokou stabilitou při zpracování a skladování. Proto je vhodná na pečení, vaření a konzervaci.

Sukralóza

Díky chuti podobné cukru, vysoké stabilitě při zpracování i při skladování je v současnosti sukralóza žádanější než jiná sladidla jak v komerčním, tak i v domácím využití. Sukralóza se používá ke snížení energetické hodnoty potravin a má široké využití v celé řadě potravinářských výrobků: používá se jako nízkokalorické stolní sladidlo v sypké formě nebo ve formě tablet, jako náhrada cukru v nápojích, cukrovinkách, sušenkách, oplatcích, sušených mléčných výrobcích, mražených potravinách, žvýkačkách, pekařských výrobcích, sirupech, džemech atd. Často se používá i v kombinaci s jinými sladidly, především v nápojích.

Sladivost a stabilita sukralózy

Sukralóza je 600x sladší než cukr a profil sladké chuti je velmi podobný profilu chuti sacharózy bez nepříjemných pachutí s delším odezníváním než je u sacharózy. Bezpečnost sukralózy byla posuzována podle výsledků mnoha toxikologických studií prováděných na různých druzích zvířat a je hodnocena i podle informací pocházejících z klinických testů a studií na dobrovolnících. Výsledky provedených toxikologických ověřování doposud potvrzují, že sukralóza je netoxická, nebyly u ní doposud prokázány karcinogenní, teratogenní ani mutagenní účinky a také není potenciálním alergenem. Na základě dosavadních informací lze konstatovat, že sukralóza nemá prokázané nežádoucí účinky u žádných skupin populace tedy ani u osob trpících fenylketonurií, diabetiků, těhotných žen ani u dětí. Sukralóza se tedy může bezpečně používat jako sladící složka v potravinách v souladu s platnou legislativou.

Ačkoliv je sukralóza derivátem cukru, nedokáže ji tělo metabolizovat. Pouze asi 15% přijaté sukralózy se dokáže vstřebat přes střevní stěnu do krve, zbytek se vylučuje stolicí v nezměněné podobě (toto zjištění nepřímo potvrzuje, že ji nedokážou metabolizovat ani střevní mikroorganismy). Poměrně malá část sukralózy, která je absorbována, se dostane do všech tkání. V organismu však nejsou aktivní transportní mechanismy, které by zajistily přestup sukralózy do centrálního nervového systému, do placenty nebo do mateřského mléka. Většina absorbované sukralózy se do 24 hodin vyloučí močí v nezměněném stavu.

Ovlivnění sekrece inzulinu

Sukralóza nestimuluje uvolňování inzulínu, nezvyšuje tedy glykémický index. Denní přípustná dávka ADI pro sukralózu je maximálně 15 mg na jeden kilogram tělesné hmotnosti a den. To znamená, že dospělý člověk o hmotnosti 80 kg může bezpečně zkonzumovat 1 200 mg sukralózy, což při její sladivosti odpovídá 720 g cukru.

Povolené dávkování

V tabulce jsou uvedena nejvyšší povolená množství sukralózy přidávané do vybraných potravin (zpracováno podle vyhlášky č. 130/2010 Sb.).

Potravina nebo skupina potravin Nejvyšší povolené množství v mg/l resp. mg/kg
Deserty na bázi vody se sníženou energetickou hodnotou nebo bez přidaného cukru 400
Deserty na bázi mléka a mléčných přípravků se sníženou energetickou hodnotou nebo bez přidaného cukru 400
Deserty na bázi ovoce a zeleniny se sníženou energetickou hodnotou nebo bez přidaného cukru 400
Deserty na bázi vajec se sníženou energetickou hodnotou nebo bez přidaného cukru 400
Deserty na bázi obilovin se sníženou energetickou hodnotou nebo bez přidaného cukru 400
Deserty ne bázi tuku se sníženou energetickou hodnotou nebo bez přidaného cukru 400
Mražené krémy a zmrzliny se sníženou energetickou hodnotou nebo bez přidaného cukru 320
Kompoty se sníženou energetickou hodnotou, kompoty bez přidaného cukru
Džemy, rosoly a marmelády se sníženou energetickou hodnotou 400
Ovocné a zeleninové přípravky se sníženou energetickou hodnotou 400
Ovoce a zelenina v sladkokyselém nálevu 180
Cukrovinky bez přidaného cukru 1 000
Cukrovinky na bázi škrobu se sníženou energetickou hodnotou nebo bez přidaného cukru 1 000
Pomazánky na bázi kakaa, mléka, sušeného ovoce nebo tuku se sníženou energetickou hodnotou nebo bez přidaného cukru 400
Žvýkačka bez přidaného cukru 3 000
Cider a perry 50
Tmavé pivo typu oud bruin
Pivo s obsahem alkoholu do 1,2% (V/V), pivo s titrační kyselostí vyšší než 30 mekv. NaOH l-1, pivo s koncentrací původní mladiny nižší než 6% (m/m)
250
Studené omáčky 450
Hořčice 140
Sladkokyselé konzervy a polokonzervy a marinády z ryb, korýšů a měkkýšů 120
Polévky se sníženou energetickou hodnotou 45
Pastilky pro osvěžení dechu s výraznou příchutí, bez přidaného cukru 1 000
Pivo se sníženou energetickou hodnotou 10
Nápoje sestávající ze směsi nealkoholického nápoje a piva, cidru, perry, lihoviny nebo vína 250
Alkoholické nápoje obsahující méně než 15% (V/V) alkoholu 250
Dietní potraviny pro zvláštní lékařské účely stanovené vyhláškou č. 54/2004 Sb. 400
Potraviny pro nízkoenergetickou výživu určené ke snižování tělesné hmotnosti stanovené vyhláškou č. 54/2004 Sb. 320
Doplňky stravy stanovené vyhláškou č. 225/2008 Sb. v tekuté formě 240
Doplňky stravy stanovené vyhláškou č. 225/2008 Sb. v pevné formě 800
Doplňky stravy na bázi vitamínů nebo minerálních látek stanovené vyhláškou č. 225/2008 Sb. ve formě sirupu nebo žvýkacích tablet 2 400
Stolní sladidla Nezbytné množství
Ochucené nealko nápoje na bázi vody se sníženým obsahem energie nebo bez přidaného cukru 300
Nápoje na bázi mléka a mléčných přípravků a nápoje na bázi ovocné šťávy se sníženým obsahem energie nebo bez přidaného cukru 300
Snacky: hotové výrobky s různou příchutí, ochucené, balené, suché výrobky na bázi škrobu a ořechy s polevou 200
Cukrovinky na bázi kakaa nebo sušeného ovoce se sníženým obsahem energie nebo bez přidaného cukru 800
Kornouty a oplatky k mraženým krémům bez přidaného cukru 800
Obilné snídaně s obsahem vlákniny vyšším než 15 % a obsahujícím nejméně 20 % otrub se sníženým obsahem energie nebo bez přidaného cukru 400
Cukrovinky pro osvěžení dechu se sníženým obsahem energie nebo bez přidaného cukru 2 400
Cukrovinky ve formě tablet a dražé se sníženým obsahem energie 200
Kompoty v plechových nebo skleněných obalech se sníženým obsahem energie nebo bez přidaného cukru 400
Jemné pečivo se sníženým obsahem energie nebo bez přidaného cukru 700

Související články

Sukralóza - rejstřík

Sladidla

Odkazy

Při zpracovávání textů a grafické stránky článků byly využity podklady z odborné literatury a internetu. Převzaté obrázky byly graficky upraveny pro potřeby tohoto webu. Kreslené obrázky podléhají autorským právům. Seznam použité literatury naleznete zde.

Zajímavé stránky

www.diachrom.cz