Infekční žloutenka, žloutenka
Dieta při infekční žloutence
Při zánětu jater (infekční žloutenka) se bez diety prakticky nedá úspěšně onemocnění zvládat. Podobně jako u vředového onemocnění, je v průběhu této žloutenky dieta velice přísná a teprve s odezníváním nemoci se strava obohacuje o bílkoviny a další živiny. V prvních dnech je strava postavena na čaji a pečivu, případně rýžové kaši, přibližně po 3 dnech se podávají slabší masové vývary a maso se zařazuje do stravy přibližně po týdnu. Osvědčuje se také asi v pátém dnu zařadit do jídelníčku nízkotučný tvaroh. Kasein z tvarohu obsahuje velice vhodný poměr aminokyselin a tato mléčná bílkovina je pro jaterní tkáň přímo balzámem. Navíc se uvádí, že tvaroh omezuje ukládání tuků v játrech, což je další příznivý moment při léčbě žloutenky. Protože se jedná o infekční onemocnění, bývá pacient první dny léčen v nemocničním prostředí. Přesto se musí dodržovat dieta i po propuštění do domácího léčení a je nutné si uvědomit, že poškozená jaterní tkáň zánětem se musí dostatečně zregenerovat, aby byla schopna plného zatížení. Proto dieta trvá obvykle delší dobu, než půl roku. Potrava musí být energeticky velice bohatá, neboť se většinou při tomto onemocnění výrazně zhubne. Je tedy potřeba vytvořit podmínky pro co nejrychlejší obnovu tělesné kondice. Hlavní složkou potravy se tedy stávají bílkoviny doplněné o energetický zdroj v podobě škrobu. Tuky se prakticky nepodávají.
Diskutovanou otázkou bývá často konzumace vejce. Vaječný žloutek obsahuje poměrně vysoký podíl tuků, proto se obecně považuje ve stravě za nežádoucí. Je však nutné připomenout, že složení těchto tuků je velice výhodné ve vztahu k tvorbě buněčných membrán (důležité při dělení buněk a tvorbě nové tkáně u vyvíjejícího se zárodku). Z pohledu regenerace a znovuobnovení svalové hmoty se tedy jeví i konzumace vaječného žloutku jako žádoucí. Proto někteří odborníci připouští konzumaci celého vejce (vařeného) přibližně po 2 až 3 týdnech od zahájení léčby asi 2x týdně. Doporučuje se však celé vejce konzumovat pouze při snídani, určitě ne jako poslední denní jídlo (večeře). Vaječný bílek lze ve vařeném stavu a v rozumné míře konzumovat již přibližně po týdnu od zahájení dietního režimu.
Doporučená jídla po infekční žloutence:
Polévky | Všechny druhy mimo masových vývarů. |
Masa | Všechny druhy libového masa kromě uzenin a zvěřiny. |
Přílohy | Vařená a dušená rýže, vařené brambory, bramborová kaše a knedlíky, vařené těstoviny, tvarohové knedlíky. |
Omáčky | Prakticky bez většího omezení. |
Moučníky | Lehce stravitelné a málo tučné. |
Ostatní poživatiny | Nejvhodnějším zdrojem bílkoviny je nízkotučný tvaroh v jakékoliv kuchyňské úpravě. Vaječný žloutek obsahuje vysoký podíl tuků, a proto je vhodné jeho konzumaci konzultovat se svým ošetřujícím lékařem. Konzumace vařeného bílku je žádoucí pro vysoký podíl kvalitní bílkoviny. |
Nevhodné poživatiny | Jakýkoliv alkohol včetně piva. Konzumace alkoholu v tomto období může mít za následek přechod onemocnění do chronického stádia. Slanina, zvěřina, uzeniny, čokoláda, smažené pokrmy, ostré koření a kynuté pečivo, zejména čerstvé. |
Návrh jídelníčku po onemocnění infekční žloutenkou:
Snídaně | - tavený sýr, bílá káva, chléb, máslo - vařené vejce, chléb, čaj s mlékem - šlehaný tvaroh s ovocem, rohlík, čaj - rohlík, máslo, čaj - starší vánočka, máslo, čaj |
Přesnídávka | - kysané mléko, rohlík - jogurt, rohlík, čaj - pomazánka ze sýra, chléb, máslo, čaj - pomazánka ze sýra, rajče, bílá káva |
Oběd | - drůbková polévka, telecí, knedlík, ovoce - polévka z kostí, pečená ryby, brambory - zeleninová polévka, vařené hovězí, knedlík, ovoce - bramborová polévka, pečené kuře, rýže, kompot - rýžová polévka, hovězí závitek plněný zeleninou, rýže, kompot |
Svačina | - jogurt, rohlík - rohlík se sýrem, čaj - šlehaný tvaroh s ovocem - vánočka s marmeládou a čajem |
Večeře | - studené kuře, chléb, rajčata, bylinný čaj - jemně sekané telecí, brambory, kompot - žemlovka s tvarohem a jablky - šunka, rohlík, máslo, čaj |
Související články
Odkazy
Při zpracovávání textů a grafické stránky článků byly využity podklady z odborné literatury a internetu. Převzaté obrázky byly graficky upraveny pro potřeby tohoto webu. Kreslené obrázky podléhají autorským právům. Seznam použité literatury naleznete zde.