Galenus

Operace žaludku, dieta

Dieta po operaci žaludku

Nastaneli situace, kdy dochází k chirurgickému zákroku u vředového onemocnění, nejčastěji se provádí resekce. To znamená, že se vyoperuje společně se vředem i část žaludku. Nemocný tak musí po operaci dodržovat po určitou dobu dietní režim, který není ovšem tak přísný, jako u diety při vředovém onemocnění. Toto období trvá přibližně půl roku po provedeném chirurgickém zákroku. Strava by měla být energeticky stejně bohatá, jako u zdravého člověka. Měla by být bohatší na bílkoviny a naopak snížen příjem cukrů a tuků. Důležité je sestavit jídelníček tak, aby byl zajištěn dostatečný přívod minerálních látek a vitamínů. Jídlo by mělo být podáváno v menších dávkách a častěji, doporučuje se konzumovat stravu sedmkrát v průběhu dne. Mnohdy to vyžaduje změnu životního rytmu, neboť přestávky mezi jídlem by neměly být delší, než 2 až 2,5 hodiny. U této diety je na rozdíl od jiných, důležité zachovat přibližně stejnou výživnou hodnotu u každého jídla. To znamená, že přesnídávka nebo svačina neskončí pouze u šálku čaje s rohlíkem, ale musí být stejně sestavena, jako je večeře nebo oběd. Je potřeba si také uvědomit, že konzumací těžko stravitelných poživatin nedochází k jejich úplnému rozkladu a dostávají se nedostatečně rozložené až do tenkého střeva. Zde mohou způsobovat nepříjemné zdravotní problémy. Proto je vhodné se těmto poživatinám raději vyhýbat. Jídlo by mělo být dobře rozmělněno v ústech a mělo by být konzumováno v klidu. Pohybová aktivita je žádoucí.

Vývar

Doporučená jídla po operaci žaludku:

Polévky Bramborová, masové vývary, mléčné a zeleninové. Většinou se připravují lisováním a rozemletím masa.
Masa Vařené, dušené a pečené hovězí a telecí, vepřové maso pouze libové. Méně tučné ryby, králík, libová šunka. Maso se při přípravě nedochucuje kořením.
Přílohy Knedlíky, brambory vařené, zapečené i pečené, bramborová kaše, rýže.
Omáčky Játrová, z dušeného mletého masa, zeleninové.
Moučníky Neslazené a lehce stravitelné.
Ostatní poživatiny Šípkový čaj, kakao, ovocné mošty, mléko pouze v případě, že nevyvolává střevní problémy.
Nevhodné poživatiny Horké a studené nápoje, tučná masa, uzené maso, zvěřina, koření. alkohol, luštěniny, syrové hrušky a třešně, rybíz, angrešt, kapusta, kysané zelí, kysané okurky, lístkové, kynuté a smažené těsto.

Návrh jídelníčku po operaci žaludku:

Snídaně - čaj s mlékem, starší vánočka
- čaj, chléb, máslo
- čaj s mlékem, piškoty
- vejce naměkko, čaj, rohlík, máslo
- tavený sýr, chléb, máslo, mléko
- bílá zrnková káva, chléb, máslo
- slabé kakao, rohlík, máslo nebo sýr
Přesnídávka - šunka, chléb, máslo
- vejce natvrdo, máslo, rohlík
- pečené libové maso s chlebem
- míchaná vejce, rohlík
Oběd - rajčatová polévka, dušená játra s rýží
- polévka z kostí, telecí závitek, brambory, špenát
- vaječná polévka se zeleninou, libová vepřová pečeně, bramborový knedlík, kedlubnové zelí
- bramborová polévka, dušená játra, rýže nebo knedlík, kompot
- polévka zeleninová, pečené kuře s rýží, kompot
- hovězí vývar, rýžový nákyp s ovocem
Svačina - bílá káva, chléb, máslo
- kakao, rohlík, tavený sýr
- čaj, tvarohová pomazánka, rohlík
- kysané mléko, chléb, máslo
- mléko, rohlík, máslo, med
První večeře - vaječná míchanina, rohlík, čaj
- znojemský guláš, houskový knedlík
- dušený karbanátek, bramborová kaše, mrkvový salát
Druhá večeře - jablečný kompot
- čaj nebo mléko s rohlíkem a s máslem
- čaj, chléb, máslo, rajčata
- banán
- starší tvarovohé buchty, čaj

Související články

Význam diety

Složení potravy

Zásady správné výživy

Odkazy

Při zpracovávání textů a grafické stránky článků byly využity podklady z odborné literatury a internetu. Převzaté obrázky byly graficky upraveny pro potřeby tohoto webu. Kreslené obrázky podléhají autorským právům. Seznam použité literatury naleznete zde.

Zajímavé stránky

www.drzdravicko.cz

www.kerbet.cz