Operace žaludku, dieta
Dieta po operaci žaludku
Nastaneli situace, kdy dochází k chirurgickému zákroku u vředového onemocnění, nejčastěji se provádí resekce. To znamená, že se vyoperuje společně se vředem i část žaludku. Nemocný tak musí po operaci dodržovat po určitou dobu dietní režim, který není ovšem tak přísný, jako u diety při vředovém onemocnění. Toto období trvá přibližně půl roku po provedeném chirurgickém zákroku. Strava by měla být energeticky stejně bohatá, jako u zdravého člověka. Měla by být bohatší na bílkoviny a naopak snížen příjem cukrů a tuků. Důležité je sestavit jídelníček tak, aby byl zajištěn dostatečný přívod minerálních látek a vitamínů. Jídlo by mělo být podáváno v menších dávkách a častěji, doporučuje se konzumovat stravu sedmkrát v průběhu dne. Mnohdy to vyžaduje změnu životního rytmu, neboť přestávky mezi jídlem by neměly být delší, než 2 až 2,5 hodiny. U této diety je na rozdíl od jiných, důležité zachovat přibližně stejnou výživnou hodnotu u každého jídla. To znamená, že přesnídávka nebo svačina neskončí pouze u šálku čaje s rohlíkem, ale musí být stejně sestavena, jako je večeře nebo oběd. Je potřeba si také uvědomit, že konzumací těžko stravitelných poživatin nedochází k jejich úplnému rozkladu a dostávají se nedostatečně rozložené až do tenkého střeva. Zde mohou způsobovat nepříjemné zdravotní problémy. Proto je vhodné se těmto poživatinám raději vyhýbat. Jídlo by mělo být dobře rozmělněno v ústech a mělo by být konzumováno v klidu. Pohybová aktivita je žádoucí.
Doporučená jídla po operaci žaludku:
Polévky | Bramborová, masové vývary, mléčné a zeleninové. Většinou se připravují lisováním a rozemletím masa. |
Masa | Vařené, dušené a pečené hovězí a telecí, vepřové maso pouze libové. Méně tučné ryby, králík, libová šunka. Maso se při přípravě nedochucuje kořením. |
Přílohy | Knedlíky, brambory vařené, zapečené i pečené, bramborová kaše, rýže. |
Omáčky | Játrová, z dušeného mletého masa, zeleninové. |
Moučníky | Neslazené a lehce stravitelné. |
Ostatní poživatiny | Šípkový čaj, kakao, ovocné mošty, mléko pouze v případě, že nevyvolává střevní problémy. |
Nevhodné poživatiny | Horké a studené nápoje, tučná masa, uzené maso, zvěřina, koření. alkohol, luštěniny, syrové hrušky a třešně, rybíz, angrešt, kapusta, kysané zelí, kysané okurky, lístkové, kynuté a smažené těsto. |
Návrh jídelníčku po operaci žaludku:
Snídaně | - čaj s mlékem, starší vánočka - čaj, chléb, máslo - čaj s mlékem, piškoty - vejce naměkko, čaj, rohlík, máslo - tavený sýr, chléb, máslo, mléko - bílá zrnková káva, chléb, máslo - slabé kakao, rohlík, máslo nebo sýr |
Přesnídávka | - šunka, chléb, máslo - vejce natvrdo, máslo, rohlík - pečené libové maso s chlebem - míchaná vejce, rohlík |
Oběd | - rajčatová polévka, dušená játra s rýží - polévka z kostí, telecí závitek, brambory, špenát - vaječná polévka se zeleninou, libová vepřová pečeně, bramborový knedlík, kedlubnové zelí - bramborová polévka, dušená játra, rýže nebo knedlík, kompot - polévka zeleninová, pečené kuře s rýží, kompot - hovězí vývar, rýžový nákyp s ovocem |
Svačina | - bílá káva, chléb, máslo - kakao, rohlík, tavený sýr - čaj, tvarohová pomazánka, rohlík - kysané mléko, chléb, máslo - mléko, rohlík, máslo, med |
První večeře | - vaječná míchanina, rohlík, čaj - znojemský guláš, houskový knedlík - dušený karbanátek, bramborová kaše, mrkvový salát |
Druhá večeře | - jablečný kompot - čaj nebo mléko s rohlíkem a s máslem - čaj, chléb, máslo, rajčata - banán - starší tvarovohé buchty, čaj |
Související články
Odkazy
Při zpracovávání textů a grafické stránky článků byly využity podklady z odborné literatury a internetu. Převzaté obrázky byly graficky upraveny pro potřeby tohoto webu. Kreslené obrázky podléhají autorským právům. Seznam použité literatury naleznete zde.