Redukční diety, hubnutí, snižování váhy
Redukční diety
Tyto diety se týkají lidí, kteří z jakýchkoliv příčin trpí nadváhou a je pro ně žádoucí svoji hmotnost snížit. Problémy s nadváhou se objevují u mnoha lidí a nemusí být vždy spojeny s nějakými zdravotními problémy. Jednoduše proto, že se lidé prostě přejídají a jejich energetický příjem převyšuje energetický výdej. Nadměrná konzumace tučných a sladkých jídel při současném omezení svalové aktivity vede k ukládání tukových zásob. Určitou formu otylosti je možné zaznamenat u lidí se srdečními poruchami, kteří se málo pohybují, u žen po porodu nebo v období přechodu. Dále také u lidí po prodělání rekonvalescence po těžkých nemocech, kdy byl omezen aktivní pohyb a fyzická námaha. Samozřejmě též u lidí s určitými metabolickými poruchami.
Je třeba si uvědomit, že zahájení redukční diety není jen naším rozhodnutím, obzvláště, pokud se má jednat o dosažení výraznějšího úbytku na váze. Nikdy se nic nezkazí, pokud svůj záměr prokonzultuje člověk se svým ošetřujícím lékařem. Příliš rychlý úbytek na hmotnosti může způsobit vážné zdravotní komplikace, které se mnohdy napravují celé měsíce, někdy až roky. Zvláště u žen v reprodukčním věku varuji před tímto nepromyšleným krokem. Prvním varováním těla, že s tímto postupem nesouhlasí, bývají menstruační problémy. Zpočátku jen nepatrné, většinou se jedná o narušení obvyklé délky menstruačního cyklu, později se projeví nepravidelnost a velice rychle může taková žena dosáhnout stavu, kdy se náhle menstruace nedostaví vůbec. Současně se začnou objevovat většinou bílé skvrny na nehtech a nažloutlé skvrny na bělmu očí. Zvyšuje se lámavost nehtů a vlasů, na pokožce se začnou objevovat pigmentové skvrny ve větším množství. Všechny tyto změny jsou signálem totálního rozhození metabolismu a tělo marně vysílá signály k nápravě. Později se začnou projevovat poruchy v psychice, člověk se stává psychicky labilnějším, podrážděnějším. V neposlední řadě se projeví závažné žaludeční obtíže, které mohou vyústit až v odmítání jakékoliv stravy - onemocnění označované jako bulimie. Dalším varováním, obzvláště pro ženy je, že s přibývajícím věkem je nutné přizpůsobovat rychlost snižování hmotnosti metabolické výkonnosti pokožky. Přibližně po čtyřicátém roce (u některých žen i dříve) začíná pokožka ztrácet na své metabolické výkonnosti a její regenerační procesy se zpomalují. Jinými slovy, pokožka ztrácí částečně na své elasticitě. Zhubneli taková žena příliš rychle, kůže se nestačí nové situaci přizpůsobit, působí celkově výrazně starším dojmem a je "volná". To samozřejmě platí i pro muže. Z hlediska fyziologického je dokonce žádoucí, aby žena od tohoto období dokonce přibrala meziročně asi 300 až 350 g na celkové hmotnosti. Ideální váhou v kilogramech do čtyřiceti let je výška v centimetrech mínus 108 až 110. Měříli tedy například žena 165 cm, měla by její váha ve čtyřiceti letech činit přibližně 56 kilogramů. V padesáti letech by pak její váha měla činit asi 60 kg.
Medicína se při řešení problému nadváhy již od počátků potýká s otázkou, jak do těla dodat potřebnou dávku živin, vitamínů, minerálů a dalších biologicky aktivních látek, když se musí současně snížit množství přijímané potravy. Čím méně jídla se konzumuje, tím je větší pravděpodobnost vyvolání deficitu některé látky. Člověk se pak cítí unavený, často je podrážděný, objevuje se bolest hlavy a také se výrazně zvyšuje riziko vzniku nějakého vážnějšího zdravotního problému. Především však deficit některé z těchto látek spustí obranné reakce organismu, které spolehlivě vyústí dříve nebo později ve vyvolání jo-jo efektu. Preventivně se tento problém řeší náhradou vybraného jídla (nebo 2 jídel) zakoncentrovanou potravou, tedy něčím, co má v malém objemu hodně aktivních látek. Postupem doby se tato náhradní strava začala aplikovat formou koktejlů. Je potřeba zdůraznit, že se nejedná o žádné "zázračné" prášky na hubnutí, ale pouze o jinou formu přijímané stravy. Živiny se tedy do těla nedostávají ve formě klasického jídla (obvykle obsahujícího nadbytek tuků a sacharidů), ale v zakoncentrované podobě koktejlu, který obsahuje jen to, co je potřeba a nic dalšího, co by mohlo potenciálně vést k nárůstu tukové tkáně.
Snížení celkové tělesné hmotnosti by nemělo být intenzívnější, než přibližně 2 kg měsíčně. Toto snížení je schopen i starší organismus fyziologicky zvládnout. Při intenzívnějším úbytku váhy se u mnoha lidí mohou objevit již zmíněné zdravotní problémy. U lidí středního věku je organismus při svých regeneračních procesech výkonnější a proto je za akceptovatelný považován i měsíční úbytek na váze do 3 kg. U lidí do 40 let je možné v prvním měsíci redukce hmotnosti dosáhnout i úbytek na váze 5 kg, v dalších měsících by ale neměl být váhový úbytek vyšší, než 3 kg za měsíc. Při dosažení úbytku celkové hmotnosti přibližně o 10 % (tj. u 100 kg člověka při poklesu na asi 90 kg) by se měla tato váha přibližně po dobu půl roku stabilizovat, aby měl organismus čas přebudovat tukové buňky. V tomto období dochází totiž k redukci v počtu tukových vakuol. Teprve potom lze případně pokračovat ve snaze dál snížit svoji hmotnost. Uvedená doporučení neplatí pro medicínsky řízený proces snižování váhy, především v případech léčení obezity.
Základními zásadami pro redukční diety je výrazné snížení příjmu tuků a tučných jídel. Výběr potravin je libovolný, vyřazují se tučné sýry, tučná masa, smetana, plnotučné mléko a snižuje se i příjem příloh, jako jsou knedlíky, bílé pečivo a chléb. Příjem sladkých pokrmů, které jsou vydatným zdrojem rychle metabolizovatelné energie, se omezuje na minimum. Pokud bez sladkostí ztratí náš život smysl, využíváme k přípravě nápojů a sladkých jídel náhradní sladidla, například sladidla na bázi aspartamu. Do jídelníčku se zařazuje ve zvýšené míře zelenina a ovoce, které vyvolávají pocit nasycenosti a přitom obzvláště jablka jsou vynikající pro podpoření funkce střevní sliznice. Pektin obsažený v jablcích váže vodu, tím se trávenina udržuje vodnatější a snáze prochází střevem. Navíc jablečná vláknina na sebe váže spoustu látek a tím i usnadňuje jejich vylučování. Jako přílohu je nejvhodnější volit nižší dávky vařených brambor a rýže.
V poslední době je stále častěji diskutovaná otázka konzumace doplňků výživy s trojmocným chrómem při redukčních dietách. Jsou lidé, kteří na takové přípravky nedají dopustit, jiní naopak tvrdí, že po nich na váze přibývají. Paradoxem je, že obě skupiny mají pravdu. Biochemická aktivita tohoto prvku je pozoruhodná v tom, že záleží na době, kdy je tento doplněk konzumován. Vlivem tohoto prvku dochází ke zrychlenému transportu krevního cukru do svalů, kde se podporuje tvorba svaloviny a svalového glykogenu. Tím se ale jeho hladina v krvi sníží a tělo vyšle signál k nápravě, neboť jeho hladina musí být udržována přibližně na konstantní úrovni. Nejsnažší je pro tělo získat cukr z přijaté potravy a proto je vyvolán pocit hladu. Pokud však tělo stravu nepříjme, musí být dorovnána hladina krevního cukru odbouráním vlastních zásob. Pokud tedy člověk zkonzumuje doplněk výživy obohacený trojmocným chrómem přibližně 1 hodinu před jídlem a potlačí projev hladu (případně se zasytí pouze jablkem obsahujícím hodně vlákniny), může být při současné zvýšené svalové zátěži navozen metabolický stav, vedoucí k odbourávání tukových zásob. Pokud však člověk zkonzumuje tento doplněk výživy po jídle, nebo hned stravu příjme, navodí se v těle stav zrychleného přesunu cukru z potravy přes krev do svalových tkání a začne se intenzívněji vytvářet svalová hmota. Takový člověk naopak na váze přibývá.
Související články
Odkazy
Při zpracovávání textů a grafické stránky článků byly využity podklady z odborné literatury a internetu. Převzaté obrázky byly graficky upraveny pro potřeby tohoto webu. Kreslené obrázky podléhají autorským právům. Seznam použité literatury naleznete zde.