Dieta při zánětu ledvin
Dieta při zánětu ledvin
Při onemocnění zánětem ledvin se diety upravují podle závažnosti choroby. Rozhodnutí přísluší pouze lékaři a vychází z podrobného laboratorního vyšetření. Vzhledem k tomu, že příčiny vzniku zánětu mohou být velice různorodé, varuji před neuváženou domácí léčbou. Co pomáhá jednomu pacientovi, může být příčinou krutého záchvatu u jiného, byť se zdají příznaky onemocnění zcela totožné. Jedno je však společné. Rozhodujícím faktorem je příjem bílkovin a různých solí. Nemusí se jednat pouze o kuchyňskou sůl, ale příjem převážné většiny anorganických sloučenin různých prvků má stejné, mnohdy i horší důsledky. Zejména sírany, uhličitany a oxidy (u některých prvků i chloridy) mohou být příčinou vzniku ledvinových kaménků a pokud takovýto kamének ucpe vývodní kanálek v ledvině, většinou se objeví následně zánět. Zejména neodůvodněně nadbytečný příjem těchto sloučenin způsobuje zvýšenou filtraci v ledvinách a výrazně se zvyšuje jejich zatížení.
Z bílkovin přijatých v potravě se postupně uvolňují aminokyseliny, jejich rozkladem vzniká čpavek a tento je následně přeměňován na močovinu. Močovina se vylučuje ledvinami, tento proces je energeticky náročný a ledviny musí proto odvádět poměrně velkou práci. Pokud je ledvinová tkáň ušetřena této námahy, má lepší podmínky pro zvládnutí zánětlivého onemocnění. Obsah bílkovin ve stravě je většinou snížen na přibližně 3/4 dávky zdravého člověka, příjem soli se snižuje asi o 1/3. Omezuje se tedy příjem hlavně masa, vajec, tvarohu a sýrů. Kuchyňská úprava jídel je shodná, jako u zdravého člověka, omezuje se však používání ostrého koření. Jeden den v týdnu je vhodné zařadit pouze zeleninová a ovocná jídla v kombinaci se škroby a tuky.
Návrh jídelníčku při vleklém zánětu ledvin:
Snídaně | - bílá káva, kousek chleba, máslo, med - bílá káva, 1 rohlík, máslo - bílá káva, chléb, máslo |
Přesnídávka | - ovoce nebo zelenina - zeleninový salát - ovocný kompot |
Oběd | - rajčatová polévka, koprová omáčka, knedlík, bez masa - celerová polévka, bramborový knedlík, škvarky, zelí - hrášková polévka, bramborák, zeleninový salát - bramborová polévka, smažený květák, brambory, salát - syrovátková polévka, dušené houby, vejce, brambory, kompot - uzená polévka s rýží, vařené uzené maso, brambory, kapusta - bramborová polévka, rizoto, kompot |
Svačina | - čaj, rohlík, máslo - bílá káva, rohlík, máslo, med - čaj, rohlík, džem - dobře vyzrálé ovoce |
Večeře | - žemlovka s jablky - vejce, chléb, máslo, čaj - vařené brambory s máslem, 2 dcl mléka - studená vepřová pečeně, chléb, zelenina |
Související články
Odkazy
Při zpracovávání textů a grafické stránky článků byly využity podklady z odborné literatury a internetu. Převzaté obrázky byly graficky upraveny pro potřeby tohoto webu. Kreslené obrázky podléhají autorským právům. Seznam použité literatury naleznete zde.