Síra
Síra
Charakteristika
Síra se v přírodě vyskytuje především v anorganické formě jako volná síra, ve formě síranů, siřičitanů, případně jako sirovodík. Přesto je zastoupena prakticky v každém živém organismu ve formě aminokyselin cysteinu a methioninu. Není zatím přesvědčivý důkaž toho, že by organismus vyšších živočichů včetně člověka dokázal přímo využívat elementární síru a zabudovávat ji do těchto aminokyselin. Tuto práci odvádějí především některé mikroorganismy a rostliny.
Přirozené zdroje
Průměrný obsah síry v potravinách (mg/kg) |
---|
hovězí maso | 1.740 |
vepřové maso | 1.540 |
hovězí játra | 3.200 |
vejce | 420 |
sýr ementál | 2.600 |
mouka pšeničná hrubá | - |
mouka žitná | 1.050 |
rýže loupaná | 270 |
kukuřice, zrno | 1.640 |
ovesné vločky | 16 |
brambory | 1.160 |
fazole | 420 |
hrách | 330 |
zelí bílé | 370 |
kapusta | 980 |
mrkev | 190 |
rajčata | - |
špenát | 980 |
hřiby | 470 |
jablka | 170 |
broskve | 230 |
pomeranče | 170 |
jahody | - |
maliny | 160 |
borůvky | 150 |
hrozny | - |
ořechy | - |
mléko plnotučné | 400 |
Denní potřeba
Denní potřeba síry jako takové se neuvádí, uvádí se jako potřeba aminokyselin methioninu a cysteinu. Ani vyhláškou není stanovena doporučená denní dávka.
Síra je v těle obsažena ve sloučeninách s velice rozdílnou biochemickou aktivitou. Je například součástí vitamínů biotinu a thiaminu, je součástí kyseliny lipoové a koenzymu A, hormonu inzulínu a ve zvýšené míře se vyskytuje v keratinu, což je základní bílkovina vlasů a nehtů. Jedním z příznaků nedostatku methioninu v potravě je narušená struktura vlasů a jejich zvýšená lámavost.
Biochemická aktivita
Biochemická aktivita je vázána na síru, obsaženou v methioninu a cysteinu. Zejména síra vázaná v methioninu vytváří chemické vazby na další sloučeniny a tyto komplexy umožňují průběh důležitých reakcí, vedoucích ke vzniku životně důležitých látek. Cystein se jako součást molekuly glutahionu uplatňuje při neutralizaci peroxidů, které jsou považovány za jeden z faktorů vyvolávající vznik revmatických potíží.
Za zmínku stojí i netypická sirná aminokyselina taurin. Její biochemická aktivita je v těle spojována především s ovlivňováním aktivity mozku při epileptických záchvatech.
Vstřebatelnost anorganicky vázané nebo elementární síry je v organismu prakticky nulová. Zajímavým zjištěním ale je, že v těle dochází k odbourávání sirných aminokyselin až na anorganický sulfát, který dokáže tělo aktivovat a zabudovat do poměrně složité molekuly kyseliny chondroitinsírové. Tato je potom zabudována do chrupavek, šlach a kostního skeletu. Je to ukázka jednoho ze zdánlivě nepochopitelných biologických pochodů v těle. Sulfát přivedený do střeva tělo nedokáže vstřebat a přitom jej v těle pracně vyrábí ze sirných aminokyselin, které musely být ze sulfátu vyrobeny v mikroorganismech nebo rostlinách.
Uvádění obsahu síry v některých doplňcích výživy, obzvláště je-li obsažena ve formě síranů (sulfate) je zcela nesmyslné a pro spotřebitele zavádějící. Tato síra je pro organismus zcela nevyužitelná, naopak přítomnost síranů ve střevě způsobuje u citlivějších jedinců zažívací problémy, neboť vykazují dráždivý účinek na sliznici žaludku a střev. Opodstatnění v těchto doplňcích mají pouze aminokyseliny methionin a cystein.
Související články
Odkazy
Při zpracovávání textů a grafické stránky článků byly využity podklady z odborné literatury a internetu. Převzaté obrázky byly graficky upraveny pro potřeby tohoto webu. Kreslené obrázky podléhají autorským právům. Seznam použité literatury naleznete zde.