Zinek
Zinek
Charakteristika
Tělo dospělého člověka obsahuje přibližně 2,3 g zinku.
Přirozené zdroje
Průměrný obsah zinku v potravinách (mg/kg) |
---|
hovězí maso | 30 |
vepřové maso | 40 |
hovězí játra | 51 |
vejce | 14 |
sýr ementál | 12 |
mouka pšeničná hrubá | 9 |
mouka žitná | - |
rýže loupaná | 3 |
kukuřice, zrno | 16 |
ovesné vločky | 140 |
brambory | 2 |
fazole | 100 |
hrách | 40 |
zelí bílé | - |
kapusta | - |
mrkev | 30 |
rajčata | 2,4 |
špenát | 9 |
hřiby | 8 |
jablka | 1,5 |
broskve | 0,2 |
pomeranče | 1,7 |
jahody | 0,9 |
maliny | - |
borůvky | - |
hrozny | 1,1 |
ořechy | 24 |
mléko plnotučné | 4 |
Denní potřeba
Denní potřeba se uvádí u dětí 5 mg; pro děti nad 8 let 8 až 10 mg; pro ženy 12 mg a pro muže a těhotné ženy 15 mg. U kojících žen činí denní potřeba přibližně 12 mg. Pouze lékař by měl rozhodnout o případné vyšší dávce, než je uvedených 15 mg, včetně podílu z potravy.
Doporučená denní dávka zinku je v ČR stanovena vyhláškou na 10 mg a nejvyšší přípustné množství v denní dávce je stanoveno na 25 mg.
Projevy předávkování
Předávkování zinku běžnou stravou není možné, v případech podávání doplňků výživy obohacených zinkem ve vysokých dávkách, je narušen metabolismus a využití mědi. Trvá-li tento stav dlouhodobě, mohou se projevit příznaky anémie.
Projevy nedostatku
Zinek je prvek, který obzvláště v poslední době vyvolává zájem vědeckých kruhů. Je obsažen v celé řadě enzymů, podílejících se na důležitých biochemických reakcích, probíhajících v těle. Je známo, že tvoří komplex s inzulínem a je proto zajímavé i zjištění, že slinivka diabetiků obsahuje asi polovinu normálního množství zinku. V bílých krvinkách lidí postižených leukémií je obsah zinku dokonce 10x nižší, než u zdravého člověka. Stejně tak je prokázáno snížené množství zinku u lidí postižených trpaslictvím. O výskytu stavů, pohybujících se na hranici nedostatku zinku bylo referováno u skupiny zdánlivě zdravých dětí, které měly jak výrazné příznaky sníženou ostrost chuti, špatnou chuť k jídlu a pomalejší růst. Významného zlepšení se dosáhlo obohacením stravy tímto prvkem. Podobné efekty byly zaznamenány při studiu dětí, které projevovaly nižší zájem o studium. Po obohacení stravy zinkem byly zaznamenány výrazně zlepšené studijní výsledky.
Biochemická aktivita
Biochemická aktivita zinku je spojená s udržováním normální hladiny vitamínu A v plasmě. Zdá se, že je potřebný pro uvolňování vitamínu A z jater. Jeho funkce v játrech je spojena i s odbouráváním alkoholu. Ukázalo se, že lidé postižení onemocněním jater - cirhózou - mají výrazně snížený obsah zinku v játrech. Zinek příznivě působí na hojení ran, zvyšuje účinnost některých hormonů. Obohacení potravy laktátem zinku vede v individuálních případech k překvapivým výsledkům při léčení některých kožních, zejména ekzémových onemocnění. Zde je třeba zdůraznit, že je nutné spolupůsobení dalšího mikroelementu, a tím je trojmocný chróm.
Na druhé straně jsou zinku připisovány někdy až přehnané účinky. I když je jeho biochemická aktivita v organismu velmi pozoruhodná, někdy se od jeho konzumace očekává přece jenom více, než odpovídá realitě. Především se stalo módní záležitostí spojovat zvýšený příjem zinku s mimořádnými účinky na růst a kvalitu vlasů. Jeho spolupůsobení je v tomto případě sice potvrzeno, avšak bez spoluúčasti dalších faktorů, jako je například vápník, hořčík, mangan, pantothenová kyselina a dalších vitamínů se prakticky jeho účinek neprojeví.
Podobně se mu připisují velmi příznivé účinky na ovlivnění mužské potence. I zde je však nutná součinnost dalšího prvku, a tím je nikl a zejména pak dostatečný příjem vitamínu E. Pro objektivnost informace je nutné zdůraznit, že uvedený efekt byl zaznamenán u pokusných zvířat.
Zejména ženy pak zajímá jeho popisovaný účinek na regeneraci pokožky. Tento je skutečně prokázán a biochemická podstata poměrně dobře vysvětlena. Jeho účinek však nespočívá v přímém ovlivňování metabolismu buněk pokožky, ale zapojuje se do velmi složitého procesu, jehož výsledkem je její zlepšená elasticita. Zinek je však v tomto případě pouze jedním z dalších faktorů, které tento jev vyvolávají.
Příjem zinku
Běžná strava pokrývá přibližně 60 až 80% denní potřeby zinku. Podobně jako u vápníku však není vhodný jednorázový příjem většího množství zinku. Dávku je vhodné rozdělit na menší části a tyto konzumovat v průběhu dne. V tomto případě sice nejsou bezprostředně negativně ovlivněny ledviny, avšak výrazné náhlé zvýšení obsahu zinku v plasmě by vedlo k porušení iontové rovnováhy a zinek by působil proti vazbě jiných prvků na důležité enzymy a snižoval by tak účinnost těchto enzymů. Takovému jevu však organismus umí zabránit a jednoduše odmítne přijmout více zinku, než v dané chvíli potřebuje. Dokonce jsou v odborné literatuře publikovány výsledky výzkumu, které naznačují, že organismus v okamžiku vysokého jednorázového příjmu některých prvků aktivizuje obranné mechanismy, které zabrání přestupu tohoto prvku přes střevní stěnu do krve. Bohužel však dochází současně k ochuzování organismu o některé další prvky. Proto není vhodný u žádného prvku jednorázový vyšší příjem, naopak je vhodné doporučenou denní dávku rozložit na více částí v průběhu dne.
Využitelnost zinku
Je-li například ve výrobku obsaženo 5 mg zinku ve formě laktátu (mléčnanu), je organismem prakticky těchto 5 mg využito. V případě glukonátu jsou však již využity asi 4 mg, v případě orotátu jen asi 3,2 mg a v případě ZnO nebo-li oxidu zinečnatého (zinc oxide) jen asi 0,2 až 0,4 mg, při konzumaci nalačno asi 0,6 mg. To znamená, že v případě ZnO by musel organismus přijmout asi 8 až 12x, v přítomnosti fytátů až 25x více vázaného zinku, aby využil stejné množství jako z formy laktátové. Je třeba však zdůraznit, že se využitelnost zinku částečně mění v závislosti na složení ostatní stravy. Obecně lze však říci, že nejfyziologičtější a nejpřijatelnější formou zůstává podobně jako u jiných prvků forma laktátová.
Související články
Odkazy
Při zpracovávání textů a grafické stránky článků byly využity podklady z odborné literatury a internetu. Převzaté obrázky byly graficky upraveny pro potřeby tohoto webu. Kreslené obrázky podléhají autorským právům. Seznam použité literatury naleznete zde.