nízkokalorické stolní sladidlo DiaChrom
Co je DiaChrom a jak působí?
DiaChrom je nízkokalorické stolní sladidlo určené jako náhrada cukru ke slazení nápojů nebo k přípravě pokrmů. Jeho největší předností je, že vedle sladící složky obsahuje speciální komplex trojmocného chrómu označovaného jako glukózotoleranční faktor (GTF faktor). Podle platné legislativy patří mezi obohacené potraviny. Jeho velkou předností je vynikající chuť velmi podobná cukru bez nepříjemných pachutí. Vyrábí se ve třech variantách v závislosti na typu použité sladící složky. Je určen nejen pro diabetiky, ale pro všechny osoby, které z jakýchkoliv důvodů omezují příjem cukru v potravě a chtějí sladit zdravě.
V čem se DiaChrom odlišuje od ostatních sladidel?
Na první pohled je to velikost tablet a to, co nevidíme, je jeho zcela unikátní složení. Nejedná se totiž o běžné sladidlo, ale vedle sladící složky obsahuje ještě speciální organický komplex trojmocného chrómu, který se zapojuje do mechanismů vedoucích k zachování normální hladiny glukózy v krvi. Jinými slovy, pokud se zvýší hladina cukru v krvi, GTF faktor usnadní vazbu inzulinu na jeho receptor a v konečném důsledku to vede k poklesu koncentrace glukózy v krvi. Chróm také přispívá k normálnímu metabolismu makronutrientů. Protože inzulin významně ovlivňuje i metabolismus tuků, lze logicky předpokládat, že se GTF faktor zřejmě nějakým způsobem podílí i na ovlivňování metabolismu tuků a s tím spojenou přeměnu a působení cholesterolu v těle.
Proč jsou tablety větší?
Tuto velikost tablet si právě vynutila přítomnost skutečně biologicky účinného GTF faktoru. Tento faktor sám o sobě nemá zrovna nejlepší chuť a proto bylo nutno vyvinout speciální složení tablety, aby bylo dosaženo i správné chuti sladidla. A protože DiaChrom takový GTF faktor obsahuje, musí být i tablety trošku větší, než je u běžných sladidel obvyklé. Větší tablety lze také snadno rozlomit na dvě části a lépe si tak upravit sladkou chuť svého oblíbeného nápoje.
Sladící složka DiaChromu
V modré variantě je sladící složkou aspartam, který je tvořen ze dvou aminokyselin - kyseliny asparágové a fenylalaninu. Obě tyto aminokyseliny se vyskytují prakticky ve všech potravinách, zejména v mase, mléce, vejcích. Jsou obsaženy i v ovoci, zelenině a v obilninách. Porovnání chutě sladidel používaných v ČR (aspartam, sorbit, sacharin a acesulfam) s cukrem ukazuje, že chuťový profil aspartamu se nejvíce blíží profilu cukru. Přestože se bulvární tisk snaží v posledních letech vyvolat strach lidí z používání aspartamu, je aspartam odborníky stále považován za jedno z nejbezpečnějších sladidel, což dokládá i jeho vysoká hodnota ADI.
V červené variantě je sladící složkou sukralóza. Jedná se o chemicky pozměněnou molekulu obyčejného řepného cukru sacharózy a toto sladidlo má zatím dobré odborné reference. Na rozdíl od aspartamu je tepelně velice dobře stabilní a lze jej tedy bez problému použít i pro vaření a pečení.
Zelený DiaChrom obsahuje jako sladící složku steviolglykosidy, což jsou extrakty z listů rostliny Stévia rebaudiana Bertoni. Stévie je zdravou přírodní alternativou za řepný cukr, její čisté extrakty mají proti cukru až 300 násobnou sladivost a jsou teplotně i pH stabilní. DiaChrom se steviolglykosidy je vhodný hlavně ke slazení teplých i studených nápojů a může zvýrazňovat jejich přirozenou chuť (zejména kávy).
Glukózotoleranční faktor
Jednou z aktivních složek tohoto faktoru je i kationt trojmocného chrómu, který se nachází především v mléce od krav chovaných na volné pastvě. Je obsažen i v některých rostlinách, odtud je však hůře využitelný. Pokud je trojmocný chróm zabudován do vhodného organického komplexu, vykazuje biologickou účinnost a dokáže aktivovat receptor pro inzulín. Na tomto místě je třeba zdůraznit, že existuje celá řada sloučenin chrómu, které nejsou schopny efektivně tuto aktivaci receptoru vyvolat a proto ani z biologického hlediska nejsou dostatečně účinné.
V DiaChromu použitý organický komplex trojmocného chrómu se vyznačuje vysokou účinností v aktivaci receptoru pro inzulín. V modelových experimentech bylo prokázáno, že se tento komplex podílí nějakým způsobem na snižování zvýšené hladiny krevního cukru a stabilizaci fyziologické koncentrace glukózy v krvi. Doposud však nebyl mechanismus jeho působení jednoznačně vysvětlen, ví se jen, že ovlivňuje vazbu inzulínu na jeho receptor. Příznivých fyziologických účinků je dosaženo při konzumaci 6 μg chrómu za den, což je obsaženo ve 4 tabletách nebo v 6,6 g sypkého DiaChromu (uvedený údaj se vztahuje k laktátovému komplexu chrómu. Pro jiné formy, např. pikolinát chrómu je potřebné množství mnohonásobně vyšší).
Charakteristika DiaChromu
DiaChrom obsahuje složky, které tělo normálně přijímá, a proto není pro tělo cizí. Vyrábí se v tabletové formě určené ke slazení nápojů jako je káva, čaj, mléko nebo kakao a ve formě práškové určené ke slazení salátů, ovoce, kompotů, pudinků, krémů, dortů, rolád, buchet, cukroví.... DiaChrom s aspartamem (modrá varianta) není vhodné podávat společně s práškem do pečiva nebo se sodou - ztrácí sladivost. Toto omezení se netýká DiaChromu se sukralózou (červená varianta) případně DiaChromu se steviolglykosidy (zelená varianta).
DiaChrom je dodáván v osobním balení po 80 tabletách, v rodinném balení po 600 tabletách a prášková forma v balení 200 g. DiaChrom je vhodný pro diabetiky, všechny druhy redukčních diet a pro všechny spotřebitele, kteří si uvědomují, že je třeba mít příjem jednoduchých cukrů pod kontrolou.
Související články
Odkazy
Při zpracovávání textů a grafické stránky článků byly využity podklady z odborné literatury a internetu. Převzaté obrázky byly graficky upraveny pro potřeby tohoto webu. Kreslené obrázky podléhají autorským právům. Seznam použité literatury naleznete zde.