vitamíny
Co jsou Vitamíny plus a jak působí?
Vitamíny plus je doplněk stravy obsahující 11 vitamínů (C, D, E, B1, B2, B6, B12, niacin, kyselina pantothenová, kyselina listová, β-karoten) v optimálním poměru, které zabezpečí příjem 100 % doporučené denní dávky vitamínů v jedné tabletě. Navíc jsou obohaceny o β-glukan z hlívy ústřičné, který se významně podílí na celkové stimulaci obranných reakcí organismu.
Vitamíny plus jsou dodávány v balení po 100 tabletách, doporučené dávkování je 1 až 2 tablety za den. Konzumace se doporučuje po hlavním jídle, polknuté tablety je třeba zapít vodou nebo minerálkou. Konzumace nalačno může vyvolat pocit krátkodobého tlaku v žaludku (dokud se tableta nerozpadne).
Vitamíny jsou látky nezbytné pro zdravé fungování organismu, které si ale organismus neumí vyrobit vůbec, nebo je dokáže syntetizovat jen za určitých podmínek.
Patří Vitamíny plus mezi léčiva?
Vitamíny plus je přípravek z kategorie doplňků stravy poskytující potřebné vitamíny v dávce, která pokryje denní potřebu organismu. Patří mezi volně prodejné přípravky, které nejsou vázány na lékařský předpis.
Proč jsou Vitamíny plus tak výhodné?
Vitamíny se vyskytují ve všech druzích potravin, v ovoci, zelenině, mase, vejcích a obilných výrobcích. Právě pestrá a vyvážená strava by měla být dostačující pro pokrytí vitamínových nároků. Vzhledem k našim stravovacím návykům však může dojít k tomu, že se nám nebude některého z vitamínů dostávat - týká se to především vitamínů, které jsou obsaženy ve významném množství v ovoci a zelenině. Konzumace zeleniny a ovoce je v zemích střední a západní Evropy poněkud opomíjena a měla by být na jídelníčku zastoupena ve větší míře.
Kromě nevhodné stravy přispívá k nedostatku vitamínů i kouření, zvýšená konzumace alkoholu a také dlouhodobě působící stres. Dalšími příčinami nedostatku vitamínů v organismu může být jejich špatné vstřebávání z trávicího traktu (schopnost vstřebávání živin u starších osob klesá) nebo stav vyžadující zvýšený příjem těchto živin (těhotenství, kojení). Samostatnou kapitolu pak představuje nedostatek vitamínů v důsledku užívání některých léků. Vitamíny plus jsou pak vhodným řešením k pokrytí denní potřeby vitamínů. Je to rychlý, spolehlivý a pohodlný způsob, jak předcházet závažnějšímu nedostatku vitamínů.
Jaká je funkce vitamínů?
Role jednotlivých vitamínů byla objevena a popsána počátkem 20. století. Bylo zjištěno, že vitamíny C, D, E, B6, B12 a kyselina listová ovlivňují buňky imunitního systému. S výjimkou vitamínu D působí všechny podpůrně na některou jeho složku. V případě vitamínu C dochází navíc v průběhu infekce k výraznému snížení jeho hladiny v leukocytech, protože právě v průběhu infekce je vitamín C využíván na odstranění poškození způsobených volnými kyslíkovými radikály. Vitamín D je ve svém účinku na imunitní systém poněkud specifický - jeho nedostatek vede ke zvýšené náchylnosti k některým infekcím, v tomto případě funguje jako autostimulans. Avšak deficit vitamínu D je zároveň spojen s vyšším rizikem rozvoje autoimunitního onemocnění, v tomto případě funguje vitamín D jako imunosupresivní látka.
Vitamíny C, E a β-karoten jsou známé jako antioxidanty. Eliminují účinek kyslíkových radikálů, které způsobují poškození tkání a iniciují vznik některých onemocnění.
Kyselina listová, vitamíny B6 a B12 hrají roli v metabolismu homocysteinu, zapojují se do mechanismů směřujících ke snižování jeho koncentrace v krvi. Bylo popsáno několik mechanismů, kterými by zvýšená hladina homocysteinu mohla přispívat k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění.
Všechny vitamíny rozpustné ve vodě jsou kofaktory enzymů, které se podílejí na regulaci energetického metabolismu v našem těle. Je tedy zřejmé, že i mírný nedostatek těchto látek znamená významné ovlivnění vybraných enzymových reakcí, což fyziologicky může vyústit ve zvýšenou únavu. V mnoha studiích bylo zjištěno, že současné stravovací návyky nepokrývají kompletně požadavky našeho organismu a vedou k nedostatku těchto vitamínů a k následné únavě a ztrátě vitality.
Co jsou β-glukany?
β-glukany jsou přírodní polysacharidy patřící do skupiny hemicelulóz, které se podílejí na výstavbě rostlinných tkání. β-glukany se nacházejí v buněčných stěnách některých obilovin, kde se vyskytují glykosidické vazby β-(1→3) a β-(1→4) nebo kvasinek a hub, kde se vyskytují glykosidické vazby β-(1→3) a β-(1→6).
β-glukany jsou přírodní stimulátory imunitního systému, které rovněž vynikají antioxidačními vlastnostmi, ochranným efektem proti zvýšené radiaci a podílí se i na snižování hladiny cholesterolu. β-glukany aktivují přímo buňky imunitního systému, především makrofágy, které tvoří první obrannou linii organismu a jejich úlohou je pohlcování a likvidace cizorodých látek a urychlování obnovy poškozených tkání. β-glukany tak pomáhají k celkové stimulaci obranných reakcí organismu. β-glukany jsou považovány za bezpečné, netoxické a nenávykové látky a jejich účinky jsou potvrzeny řadou studií.
K čemu jsou doplňky stravy s β-glukany určeny?
Doplňky stravy s β-glukany jsou určené pro posílení imunitního systému, což je důležité zejména proto, že v moderní době je tento systém vystavován stále větší zátěži. Fyzické a psychické stresy, únava, smog, radioaktivní a elektromagnetické záření, určité léky (cytostatika, kortikoidy) a mnoho dalších negativních vlivů ovlivňuje člověka od narození po celý život. Nepříznivé důsledky těchto faktorů spočívají především ve snížení výkonnosti imunitního systému. Ten potom není schopen dostatečně ochránit organismus před infekcemi, záněty nebo zhoubným nádorovým onemocněním.
Doplňky stravy s β-glukany jsou vhodné používat pro podporu hojení ran, k podpoření léčby infekčních onemocnění, k podpůrné léčbě zhoubných nádorových onemocnění, ke stimulaci nespecifického imunitního systému, ke kompenzaci nežádoucích účinků z radioterapie, chemoterapie nebo imunosupresivní léčby, k podpůrné léčbě dermatologických onemocnění apod.
Jiné použití nachází i v ochraně před účinkem zvýšených dávek UV paprsků nebo při fyzických i psychických zátěžových situacích. Aplikace β-glukanu nachází své uplatnění i u dlouhodobě nemocných či zdravotně rizikových skupin (kardiovaskulární onemocnění, diabetes, HIV infekce, vyšší věk apod.).
Související články
Odkazy
Při zpracovávání textů a grafické stránky článků byly využity podklady z odborné literatury a internetu. Převzaté obrázky byly graficky upraveny pro potřeby tohoto webu. Kreslené obrázky podléhají autorským právům. Seznam použité literatury naleznete zde.
Sochorová K., Lukášová M. - Vitamínové přípravky, Praktické lékárenství 2009, 5 (1).