Galenus

Asparagin, asn

Asparagin

Jedná se o amid kyseliny asparágové, tedy aminokyseliny patřící do skupiny kyselých aminokyselin. Amidická skupina uděluje asparaginu hydrofilní vlastnosti. Asparagin rozkladem poskytuje amoniak a kyselinu asparágovou, tato reakce se uplatňuje při likvidaci čpavku v těle. Chemicky se zařazuje mezi aminokyseliny s neionisovanými, avšak polárně působícími skupinami.

Asparagin

Podobné a související pojmy

Kyselina asparágová Aminokyselina, ze které se asparagin tvoří. Významná sloučenina v procesu transaminace aminokyselin.

Související články

Potřeba aminokyselin

Odkazy

Při zpracovávání textů a grafické stránky článků byly využity podklady z odborné literatury a internetu. Převzaté obrázky byly graficky upraveny pro potřeby tohoto webu. Kreslené obrázky podléhají autorským právům. Seznam použité literatury naleznete zde.