Bezlepková dieta, gluten, lepek
Bezlepková dieta
Dieta, při níž musí být vyloučen gluten (lepek). Její dodržování je nutné v případě diagnostikované celiakální sprue (celiakie, glutenová enteropatie). Její podstatou je nesnášenlivost na gliadin, což je složka glutenu, na imunologickém podkladě. Dochází k vyvolání zánětlivého postižení v oblasti tenkého střeva. Dochází k atrofii klků a k poruchám v produkci enzymů.
Onemocnění začíná již v dětství, někdy až v dospělosti a uplatňují se v něm genetické vlohy. Příznaky se projeví po požití glutenu, naopak po jeho vyřazení z potravy projevy malabsorpce vymizí. Základem je vyloučení potravin z pšeničné a žitné mouky, nahrazují se moukou kukuřičnou, sójou, rýží a bramborami.
Podobné a související pojmy
Související články
Odkazy
Při zpracovávání textů a grafické stránky článků byly využity podklady z odborné literatury a internetu. Převzaté obrázky byly graficky upraveny pro potřeby tohoto webu. Kreslené obrázky podléhají autorským právům. Seznam použité literatury naleznete zde.