Bílkoviny, bílkovina, protein, proteiny
Bílkovina
Vysokomolekulární látka tvořená řetězcem aminokyselin, kterých může být v řetězci až několik tisíc. Bílkoviny mají velký význam ve stavbě organismu i buněk, v metabolismu (enzymy), v obranyschopnosti (protilátky, komplement), v krvi (albumin, hemoglobin, koagulační faktory), v činnosti svalů (aktin, myosin), v transportu látek atd.
Také některé hormony jsou bílkovinné povahy. Bílkoviny se tvoří proteosyntézou, přesné pořadí aminokyselin v řetězci je dáno geneticky a je pro funkci bílkoviny rozhodující. Kromě této primární struktury je důležitá u bílkovin i struktura sekundární, terciární a kvartérní.
Podobné a související pojmy
Protein | Odborný název pro bílkovinu. |
Proteináza | Enzym štěpící řetězec bílkoviny na kratší fragmenty. Tyto enzymy mají obvykle určitou specifitu, tzn., že štěpí určité peptidové vazby (vazba mezi určitými aminokyselinami). |
Související články
Odkazy
Při zpracovávání textů a grafické stránky článků byly využity podklady z odborné literatury a internetu. Převzaté obrázky byly graficky upraveny pro potřeby tohoto webu. Kreslené obrázky podléhají autorským právům. Seznam použité literatury naleznete zde.