celiakie
Celiakie
Onemocnění způsobující poruchu střevního vstřebávání (primární malabsorpční syndrom). Jeho podstatou je nesnášenlivost glutenu, resp. jeho složky gliadinu, zřejmě na imunologickém podkladu, vyvolávající zánětlivé postižení v oblasti tenkého střeva, především jejuna. Histologicky je patrná atrofie klků, poruchy enzymů. Onemocnění začíná nejčastěji v dětství, někdy ale také v dospělosti, uplatňují se genetické vlivy.
Příznaky malabsorpce (průjmy, nedostatek živin z porušeného vstřebávání, hubnutí) se objevují po požití potravin obsahujících lepek a mizí po jeho vyloučení ze stravy. V diagnóze je důležitá enterobiopsie, vyšetření některých protilátek a vyšetření malabsorpce (nejčastěji se provádí xylósový test).
Základem léčby je vyloučení lepku (zákaz potravin z pšeničné a žitné mouky). Je možné nahradit moukou kukuřičnou, sójou, rýží a bramborami. Průběh nemoci je různý, u těžších případů se mohou objevit kožní změny a některé poruchy imunitního systému. Závažnější je častější výskyt lymfomů střeva a karcinomů.
Podobné a související pojmy
Celiakografie | Rentgenové kontrastní vyšetření tlustého tepenného kmene vystupujícího z břišní aorty ve výši přechodu hrudní a bederní páteře (truncus coeliacus). Záhy se dělí na 3 tepny zásobující některé orgány břišní dutiny (játra, slezinu, žaludek a částečně dvanácterník a slinivku). |
Malabsorpční syndrom | Porucha vstřebávání a v širším pojetí i trávení potravy v trávicím ústrojí, zejména ve střevě. |
Gluten | Také se označuje jako lepek. Proteinová složka obilních zrn, směs gluteninů (glutelinů), gliadinu a dalších proteinů. |
Související články
Obsah aminokyselin v rostlinách
Odkazy
Při zpracovávání textů a grafické stránky článků byly využity podklady z odborné literatury a internetu. Převzaté obrázky byly graficky upraveny pro potřeby tohoto webu. Kreslené obrázky podléhají autorským právům. Seznam použité literatury naleznete zde.