Dieta, výživa, stravovací režim
Dieta
Způsob výživy, složení potravy tvořící základ stravování, zejména se zřetelem na její působení na lidské zdraví. Zvláštní způsob výživy u nemocných osob. Vyvážená dieta musí zajišťovat kromě dostatečného energetického obsahu přiměřené složení živin (bílkovin, cukrů, tuků) a mít dostatečné množství vitamínů, prvků a vlákniny. Obsah jednotlivých látek je možné měnit ve vztahu k příslušné chorobě.
Podobné a související pojmy
Dietetika | Přípravky určené k nutriční podpoře, umělé výživě. Význam při jejich podávání má viskozita a osmotické působení. |
Balastní látky | Nestravitelné součásti potravy, mnohdy spojováno s vlákninou. |
Související články
Odkazy
Při zpracovávání textů a grafické stránky článků byly využity podklady z odborné literatury a internetu. Převzaté obrázky byly graficky upraveny pro potřeby tohoto webu. Kreslené obrázky podléhají autorským právům. Seznam použité literatury naleznete zde.