Gastroenteritida
Gastroenteritida
Akutní zánět žaludku a střeva způsobený infekcí. Dochází k ní obvykle po pozření kontaminovaného jídla (nejčastěji maso, masné výrobky, máslo, vejce a vaječné výrobky). Typická bývá při cestování do exotických zemí (cestovatelský průjem). Původcem bývají často salmonely, shigelly, Escherichia Coli případně stafylokoky. Inkubace bývá od několika hodin až do přibližně 2 dnů. Projevuje se zvracením, průjmy, může se objevit i horečka. Někdy může mít stolice příměs hlenu nebo dokonce i krve, ve většině případů je ale vodnatá. Těžký průjem (zejména déletrvající) může vést až k dehydrataci organismu. Velkou roli hraje osobní hygiena, hygiena prostředí a způsob přípravy jídla (použití kontaminovaných surovin pro přípravu pokrmů).
Podobné a související pojmy
Dehydratace | Odvodnění organismu. Může být důsledkem průjmového onemocnění, zejména pokud pacient z různých příčin nemůže přijímat tekutiny. |
Související články
Odkazy
Při zpracovávání textů a grafické stránky článků byly využity podklady z odborné literatury a internetu. Převzaté obrázky byly graficky upraveny pro potřeby tohoto webu. Kreslené obrázky podléhají autorským právům. Seznam použité literatury naleznete zde.