Těhotenství, výživa, těhotenské potíže
Těhotenství a výživa
Výživa
Jestliže je žena zdravá a má dobré stravovací návyky, nemusí dělat během těhotenství žádné větší změny. Pro mnohé ženy je mnohdy velkým překvapením, že během těhotenství nedochází k výraznějšímu nárůstu ve spotřebě jídla. Pokud však nejsou stravovací návyky vyvážené z pohledu jednotlivých živin a kalorií, je třeba je co nejdříve po otěhotnění upravit. Vyvíjející se plod je v dodávce všech živin zcela odkázaný na matku a ta tedy určuje, jaký jeho vývoj bude.
Základem je stravování matky
Základy dospělého organismu jsou položeny v těle matky. Jeho optimální tělesný vývoj, celková odolnost a psychický vývoj v celém následném životě po narození má položený základ ve výživě a celkovém životním stylu matky v přibližně půlročním období před oplodněním a v průběhu těhotenství. Za 9 měsíců v těle matky z jediné buňky vyroste nemluvně v délce kolem 50 cm a hmotnosti přes 3 kg. Celý tento vývoj je podmíněn dostatečným přísunem všech živin v potravě matky, eventuálně ze zásob, které organismus matky vytvořil před oplodněním.
V období těhotenství a následně i v období kojení u žen hraje velmi důležitou roli výživa. Těhotenství klade mimořádně vysoké nároky na organismus ženy, která musí přísunem živin zabezpečit i plod, který se v ní vyvíjí. Je třeba si uvědomit, že výživa ženy přímo ovlivňuje rostoucí dítě. Žena musí dodržovat pravidelný denní režim ve stravování, jídelníček musí zajistit přísun všech živin. Základem je vyvážená a pestrá strava bohatá na vitamíny a minerály, nejlépe získané z přirozených zdrojů a na bílkoviny z lehce stravitelného masa, vynikající jsou vybrané mléčné výrobky a část bílkovin je vhodné zajistit i z rostlinných zdrojů. Na tomto místě je třeba zdůraznit jednu důležitou skutečnost. Konzumace pouze rostlinné stravy nezajistí plnohodnotný profil aminokyselin, které jsou základem živočišných bílkovin. Laicky řečeno, v rostlinné tkáni je příliš nízký obsah některých důležitých aminokyselin, bez nichž se nemůže tvořit živočišná bílkovina. Tyto aminokyseliny lze získat pouze ze živočišných zdrojů, pokud nebudeme uvažovat s variantou diet postavených na dodání těchto aminokyselin z nějakých speciálně připravených bílkovinných doplňků stravy.
Používat doplňky stravy nebo ne?
Doporučuje se zařadit i vhodné doplňky stravy s obsahem vitamínů a minerálů, ale je nutné důrazně varovat před jejich předávkováním. U těhotné a kojící ženy platí víc než v jiných případech, že méně a častěji je mnohem lepší, než naráz celá denní dávka. Takže jedna tableta slibující pokrytí celé denní dávky a ještě něco navíc není v tomto případě příliš vhodná. Je třeba volit speciálně uzpůsobené složení, většinou jsou to přípravky, kdy je denní doporučená dávka rozložena na 3 tablety nebo kapsle. Navíc se doporučuje tyto přípravky konzumovat během jídla nebo hned po jídle, konzumace nalačno není v případě těhotné ženy vůbec vhodná.
Výživa ženy ovlivňuje zdravotní vývoj plodu
Výživa ženy v těhotenství ovlivňuje život miminka po narození. Kvalitní stravou může žena zabránit nedostatečnému vývoji orgánů miminka, snížit riziko jeho vrozených vývojových vad a alergií, zlepšit vývoj jeho mozku, ovlivnit jeho porodní hmotnost apod.
Vhodná strava může omezit těhotenské potíže
Mamince kvalitní strava pomůže lépe prožít své těhotenství a také lépe a rychleji se z něj zotavit a vrátit se ke své původní postavě, zmenšit komplikace spojené s těhotenstvím jako jsou ranní nevolnosti, zácpa, anémie, omezit či odstranit některé nemoci spojené s těhotenstvím - těhotenská cukrovka, preeklampsie. Nelze opomenout též pro ženu velmi důležitý problém, a to přibývání na váze a změna postavy.
Kvalitní stravou lze uhlídat i to, aby žena nepřibrala příliš mnoho tukových zásob v důsledku špatně volené stravy. Žena by měla jídlo konzumovat v menších dávkách a častěji, aby nedocházelo k přílišnému zaplňování žaludku. V žádném případě by neměla hladovět či držet redukční dietu, ale naopak mít pestrou a vyváženou stravu.
Efekt fyziologické paměti
Často se naplno projeví efekty fyziologické paměti, což znamená, že žena najednou dostane chuť na zcela konkrétní jídlo, i když jej několik let vůbec nekonzumovala. To proto, že někdy dříve zaznamenalo její tělo nedostatek nějaké živiny a ona v této době, třeba i náhodou, zkonzumovala jídlo na tuto živinu bohaté. Její tělo okamžitě situaci vyhodnotilo tak, že potřebnou živinu získalo z potravy, která vykazovala určitý chuťový vjem na toto jídlo. A protože v období těhotenství jsou nároky a potřeba živin výrazně vyšší, lze snadno vyvolat u některé živiny její nedostatek. Těhotné ženy jsou proslulé svými nenormálními chutěmi. Je zcela běžné, že dostávají chuť na kyselé zelí, následně třeba na zákusek a vzápětí na mléko.
Co se skrývá pod pojmem pestrá a kvalitní strava?
Kvalitní stravu budoucích maminek tvoří čtyři základní skupiny živin. Každá z nich je zastoupena celou řadou potravin, některé jsou vhodnější, ty je třeba upřednostnit, některé méně vhodné, ty se doporučuje naopak trošku omezit.
Mezi základní živiny patří sacharidy a tuky sloužící jako zdroj energie, bílkoviny tvořící základ těla a ostatní živiny, které jsou sice potřeba v relativně malém množství, ale bez nich by procesy výstavby a fungování těla neprobíhaly.
Související články
Výživa těhotných a kojících žen
Odkazy
Při zpracovávání textů a grafické stránky článků byly využity podklady z odborné literatury a internetu. Převzaté obrázky byly graficky upraveny pro potřeby tohoto webu. Kreslené obrázky podléhají autorským právům. Seznam použité literatury naleznete zde.