Trávení, trávicí ústrojí, ústa, žvýkání
Ústa
V ústech se odehrává mnoho procesů
Přijatá potrava je rozmělňována zuby a současně je promíchávána se slinami, vyměšovanými slinnými žlázami. Sliny obsahují celou řadu důležitých látek. Současně zvyšují v suché potravě podíl vlhkosti a umožňují tak vznik řídké kašovité konzistence. V suché stravě nemohou enzymy trávicího ústrojí účinně pracovat. Jejich aktivita mnohonásobně narůstá se zvyšující se tekutostí tráveniny.
Sliny umožňují polykání
Úloha slin vyplývá především z jejich složení. Trávení potravy začíná již v ústech, proto musí být součásti potravy aspoň částečně rozpuštěny. Aby se sousto stalo kluzkým a usnadnilo se polykání, obsahují sliny hlenovité látky, nazývané muciny. Muciny také usnadňují žvýkání. Rozpuštění potravy je také nutným předpokladem pro účinnost chuťově působících látek.
Nejprve musí být rozloženy škroby
Enzym α-amyláza, obsažený ve slinách a označovaný jako ptyalin, zahajuje trávení škrobů již během žvýkání. Aspoň částečné rozložení škrobu je velice důležité. Pokud by se nerozštěpený škrob dostal do žaludku, změnily by se jeho vlastnosti vlivem žaludeční kyseliny natolik, že by vytvořil ochrannou vrstvu kolem bílkovin a tyto by nemohly být rozloženy trávicím žaludečním enzymem (pepsinem). Nerozložené bílkoviny, které by se pak následně dostaly do střeva, by způsobily vážné zažívací problémy.
Je-li strava konzumována ve spěchu, není sousto dostatečně obohaceno slinami s enzymem a škrob je nedostatečně rozložen. Žaludeční šťávy neobsahují enzym, který by byl schopen škrob rozkládat. Škrob pak prochází žaludkem nezměněn až do střeva, kde se stává potravou pro některé střevní bakterie. Může dojít k nežádoucímu kvašení a nadýmání.
Sliny plní i obranné funkce
Žvýkání potravy a její promísení se slinami má i významný obranný efekt. Sliny obsahují totiž imunoglobulin A, lysozym a rodanidové ionty, které vytváří poměrně účinnou bariéru proti vniknutí především patogenních mikrobů do těla. Zejména lysozym je důležitý, neboť tento enzym rozkládá buněčnou stěnu některých baktérií, a tím je vlastně zabíjí.
Dobré rozžvýkání potravy je hodně důležité
Proto i z hlediska dosažení maximálního efektu možné ochrany těla před vniknutím nežádoucích mikrobů do těla je nutné potravu dobře rozžvýkat a dát možnost působení všech složek slin. Lysozym a α-amyláza přestávají v žaludku působit, protože jsou napadeny žaludečním enzymem pepsinem, který oba tyto enzymy rozkládá.
Produkce slin kolísá
V průměru se tvoří asi 1,5 l slin za den, tzn. okolo 1 ml za minutu. Vylučování slin silně kolísá, od klidové hodnoty přibližně 0,1 ml za minutu až na hodnotu okolo 4 ml za minutu. Složení slin je závislé na místě jejich produkce a na rychlosti jejich vylučování. Zatímco sliny z podčelistních žláz jsou relativně bohaté na mucin a tvoří až 70%ní podíl celkového množství, z příušních žláz a ze žláz podjazykových jsou produkovány sliny vodnaté. Jen asi 5%ní podíl slin je produkován ze žlázek ústní sliznice.
Sousto vytváří jazyk
Z rozžvýkané potravy promíchané se slinami vytváří jazyk sousto, které lze již polknout. Současně je sousto jazykem tlačeno dozadu a nahoru, proti měkkému patru a dále do hltanu. Po ochabnutí svalstva, uzavírajícího dolní část hltanu, jazyk natlačí sousto do jícnu a vmáčkne jej směrem dolů.
Rostlinná strava může vyvolat problém
Při konzumaci zeleniny a ovoce přijímáme i celulózu. Tato musí být v ústech důkladně rozžvýkána, neboť v našem těle nemáme vlastní enzym, který by ji byl schopen rozložit. Větší kousky zeleniny nebo ovoce mohou u citlivějších jedinců vyvolat pocit tlaku nebo píchání v žaludku. Tyto jevy lze pozorovat například při nedokonalém rozmělnění jablečné slupky, syrové mrkve nebo papriky.
Související články
Odkazy
Při zpracovávání textů a grafické stránky článků byly využity podklady z odborné literatury a internetu. Převzaté obrázky byly graficky upraveny pro potřeby tohoto webu. Kreslené obrázky podléhají autorským právům. Seznam použité literatury naleznete zde.