Biotin, vitamín H, vitamíny
Biotin
Charakteristika
Biotin, někdy označovaný jako vitamín H, je bílá krystalická látka poměrně špatně rozpustná ve studené vodě. Velmi snadno se však rozpouští v teplé vodě a v alkáliích. V neutrálním vodném prostředí je tepelně stabilní, v kyselém a alkalickém prostředí se při zahřívání rozkládá. Stanovit ztráty při zpracování potravin je velmi obtížné, neboť zatím neexistují dostatečně citlivé analytické metody jeho stanovení a navíc je obsah biotinu v potravinách velice nízký.
Přirozené zdroje
Vyskytuje se především v játrech a ve vaječném žloutku. Hlavními dodavateli biotinu pro náš organismus jsou však bakterie, osídlující střevo.
V kvasničných buňkách se vyskytuje ve zvláštní formě. Tato sloučenina, nazývaná biotin, se v organismu štěpí na aktivní biotin a aminokyselinu lysin.
Pro organismus člověka je však biotin dostupný pouze v případě, že dojde k rozkladu kvasničných buněk, k takzvané autolýze. Bohužel, více než 90% kvasničných buněk pochází trávicím ústrojím nerozloženo, neboť náš organismus nemá dostatečně účinný mechanismus rozkladu buněčných membrán živých buněk kvasinek.
Průměrný obsah biotinu v potravinách (µg / kg) |
---|
hovězí maso | 50 |
vepřové maso | 40 |
skopové maso | 25 |
drůbež | 80 |
játra hovězí | až 900 |
hovězí ledvinky | až 1.000 |
mléko | 50 |
tvrdý sýr | 40 |
pšeničný celozrnný chléb | 19 |
bílá mouka | 70 |
zelí | 240 |
mrkev | 25 |
květák | 170 |
salát hlávkový | 31 |
špenát | 69 |
brambory | 60 - 200 |
jablka | 90 |
pomeranče | 19 |
rajčata | 40 |
sušené houby | až 2.000 |
vejce | 90 |
žloutek | 520 |
Denní potřeba
Denní potřeba se v denní literatuře uvádí pouze orientační, a to u dětí přibližně 100 μg a pro dospělé asi 200 μg.
Doporučená denní dávka biotinu je v ČR stanovena vyhláškou na 50 μg a nejvyšší přípustné množství v denní dávce je stanoveno na 500 μg.
Projevy předávkování
Nadbytečný volný biotin je oxidován na biotinsulfoxid, který tělo snadno vylučuje močí. Podobně snadno tělo vylučuje i nadbytečný biotin vázaný do komplexů. Proto je i poměrně obtížné vyvolat nějaký zdravotní problém jako důsledek předávkování. Připadalo by to snad v úvahu pouze při cíleném nárazovém vysokém příjmu biotinu, což je za normálních okolností vysoce nepravděpodobné.
Pouze u střední a starší věkové hranice se může projevit jedna vlastnost biotinu svým způsobem nežádoucím způsobem. Je však třeba zdůraznit, že se nejedná v žádném případě o projev předávkování ve smyslu vyvolání zdravotního problému. Pouze při vyšším příjmu biotinu (jednorázový příjem nad 100 μg, celkem 200 μg a více za den) tělo reaguje tak, že stimuluje procesy tvorby mastných kyselin z cukrů a škrobů, zejména, není-li současně vynakládaná fyzická zátěž odpovídající příjmu cukrů a škrobů v potravě. Vede to v konečném důsledku k tvorbě tuků a jejich ukládání především do podkožních částí těla (nejčastěji do oblasti pasu, břicha, hyždí a stehen). Tato informace je uvedena spíše jako námět k zamyšlení v souvislosti s nastupujícím celospolečenským problémem týkajícím se nadváhy.
Projevy nedostatku
Nedostatek se za normálních okolností také nevyskytuje. I když je příjem potravou nízký, střevní bakterie dokáží vyprodukovat mnohonásobně větší množství, než tělo potřebuje. Pouze u lidí, konzumující často syrový vaječný bílek, může dojít k projevu nedostatku. Bílek totiž obsahuje bílkovinu avidin, která biotin velice pevně váže. Tato vazba je tak pevná, že ji nelze rozložit ani působením tak silných enzymů, jako je například žaludeční pepsin. Je-li však avidin nejprve vystaven účinku kyseliny, ztrácí schopnost biotin vázat. Při uvaření bílku se taktéž tato vazba netvoří. K projevům nedostatku může také dojít při dlouhodobém podávání některých léčiv, vykazujících antibiotické účinky. Jejich působením dochází totiž k omezení množení a celkové metabolické aktivity střevních bakterií a za těchto podmínek může být produkce biotinu snížena pod potřebnou úroveň. Pokud dojde k vyvolání nedostatku biotinu, projevuje se to změnami na kůži, ztrátou tukových zásob, únavou a ospalostí. Při déle trvajícím nedostatku může dojít ke zvýšenému vypadávání vlasů. Při podání preparátu s obsahem biotinu tyto příznaky rychle mizí.
Biochemická aktivita
Biochemická aktivita je velice podobná jako u thiaminu. Oba tyto vitamíny se podílí na přenosu karboxylové skupiny, každý však v jiných procesech. Nemohou se tedy navzájem v těle zastoupit. Velmi zjednodušeně to lze označit jako zabudování oxidu uhličitého do jiných molekul.
V mitochondriích se vyskytuje enzym pyruvátkarboxylasa, který v přítomnosti ATP a biotinu přeměňuje pyruvát na oxalacetát. Pyruvát se vytváří rozkladem glukózy (cukrů) a oxalacetát je výchozí sloučeninou pro tvorbu mastných kyselin. Biotin je tedy klíčovou látkou, která umožňuje propojení mezi metabolismem cukrů a tuků. Proto při příjmu škrobů (moučné výrobky a sladkosti) vyšším, než odpovídá energetické potřebě, snadno přibýváme na hmotnosti a zvyšuje se podíl tukové tkáně v těle.
Související články
Odkazy
Při zpracovávání textů a grafické stránky článků byly využity podklady z odborné literatury a internetu. Převzaté obrázky byly graficky upraveny pro potřeby tohoto webu. Kreslené obrázky podléhají autorským právům. Seznam použité literatury naleznete zde.