Vitamín B<sub>1</sub>, thiamin
Vitamín B1
Charakteristika
Vitamín B1 nebo-li thiamin, je v čistém stavu krystalická látka, velmi dobře rozpustná ve vodě. V kyselém prostředí je poměrně termostabilní. Tuto stabilitu však rychle ztrácí v neutrálním a zásaditém prostředí.
Při tepelném zpracování zásadotvorných poživatin bývají proto ztráty thiaminu velmi vysoké. Nezanedbatelnou roli hraje přítomnost dalších látek v tepelně zpracovávaných potravinách. Například při pečení masa dochází jen k 15%-ním ztrátám, neboť jej zřejmě chrání přítomné bílkoviny. Thiamin je často vázán do složitějších skoučenin a proto ani u vývarů nemusí být ztráty příliš vysoké. Při zpracovávání moučných výrobků se ztráty pohybují podle složení těsta mezi 20 - 35%, při zahřívávní mléka přibližně 15%. Ztráty thiaminu mohou způsobovat také enzymy, obsažené v některých poživatinách. U fazole a rýže se vyskytuje enzym, který thiamin rozkládá. Podobný enzym byl nalezen i u některých mořských ryb. Zajímavým poznatkem může být zjištění, že významně zvýšený příjem kyseliny askorbové (vitamínu C), výrazně urychluje rozklad thiaminu. v doplňcích výživy by proto tyto dva vitamíny neměly být obsaženy současně, pokud je obsah vitamín C vyšší než 150 mg.
Přirozené zdroje
Thiamin se vyskytuje především v pivovarských kvasnicích, mase, celozrnné mouce a ve vaječném žloutku.
Průměrný obsah thiaminu v potravinách (mg / kg) |
---|
hovězí maso | 1 |
vepřové maso | 6 |
telecí maso | 0,8 |
drůbež | 2 |
ryby | 2 |
játra hovězí | 3 |
játra vepřová | 6 |
mléko | 0,6 |
máslo | 0,6 |
tvrdý sýr | 0,5 |
vejce | 1,5 |
mrkev | 1,2 |
petržel | 1,1 |
brambory | 1,6 |
květák | 1 |
paprika červená | 1,4 |
špenát | 1,5 |
zelí | 0,9 |
fazole | 2,5 |
čočka | 4,6 |
kukuřice, zrno | 4 |
rýže | 5 |
rýže loupaná | 1,3 |
pšenice | 5 |
pšeničná mouka | 1,8 |
žitná mouka | 2 |
bílý chléb | 1 |
mateřské mléko | 0,18 |
pivo | 16 |
pivovarské kvasnice suš. | 50 |
Denní potřeba
Jako denní potřeba se uvádějí v odborné literatuře hodnoty pro děti 0,6 mg, děti od 8 let 0,9 mg, ženy 1,2 mg, muži 1,6 mg a kojící ženy 1,8 mg.
Doporučená denní dávka thiaminu je v ČR stanovena vyhláškou na 1,1 mg a nejvyšší přípustné množství v denní dávce je stanoveno na 10 mg.
Thiamin se v těle neukládá, tělo vylučuje momentální nadbytek močí a proto je nutné tento vitamín průběžně dodávat. Stejně jako u všech ostatních vitamínů skupiny B, není vhodné tento vitamín dlouhodobě užívat samostatně, neboť se porušuje vzájemná rovnováha mezi všemi vitamíny a efekt užívání se ztrácí.
Projevy předávkování
Pravidelný vysoký příjem tohoto vitamínu není zcela bezpečný. Jeli podávána měsíc dávka přibližně 5 mg za den, mohou se objevit silné bolesti hlavy, podrážděnost, nesoustředěnost a nespavost. Určitou výjimku tvoří lidé s výrazně zvýšenou fyzickou námahou, jako jsou například aktivní sportovci. Avšak ani v tomto případě by neměl být denní příjem vyšší než 3 mg.
Potřeba tohoto vitamínu vzrůstá při horečce a při kojení. Potrava bohatá na bílkoviny a tuky snižuje potřebu thiaminu, naopak bohatá na cukry potřebu thiaminu zvyšuje.
Pro organismus není vhodná jednorázová vysoká dávka. Velké dávky zintenzivňují činnost štítné žlázy a také produkci inzulínu.
Projevy nedostatku
Projevem dlouhotrvajícího nedostatku je onemocnění, označované jako beri-beri. Nedostatek thiaminu postihuje především periferní nervový systém, trávicí ústrojí a srdečně-cévní systém. Projevuje se především celkovou duševní únavou a pocitem psychické a duševní opotřebovanosti.
Biochemická aktivita
thiaminu spočívá v jeho zapojení se do přeměny cukrů a reakcí vedoucích k získávání energie. Efektivní působení tototo vitamínu v těle je podmíněno současným spolupůsobením niacinu, riboflavinu a kyseliny panthotenové.
Související články
Odkazy
Při zpracovávání textů a grafické stránky článků byly využity podklady z odborné literatury a internetu. Převzaté obrázky byly graficky upraveny pro potřeby tohoto webu. Kreslené obrázky podléhají autorským právům. Seznam použité literatury naleznete zde.