Vitamín B<sub>2</sub>, riboflavin
Vitamín B2
Charakteristika
Vitamín B2 neboli riboflavin je v čistém stavu slabě rozpustný ve vodě. V neutrálním prostředí intenzívně fluoreskuje, což způsobuje známou nažloutlou barvu kyselé syrovátky. Je poměrně hodně stálý při zahřívání v kyselých roztocích. Naproti tomu v neutrálních a zásaditých roztocích je nestálý a podléhá rozkladu. Mimořádně citlivý je na světlo, účinkem světla se rozkládá. Například mléko vystavené slunečnímu záření po dobu 2 hodin ztrácí až 85% riboflavinu. Jeho ztráty tepelným zpracováním potravin jsou obvykle nižší, než u thiaminu. Větších ztrát se dosahuje především vyluhováním, obzvláště, není-li zpracovávaná potravina chráněna před světlem.
Přirozené zdroje
K nejbohatším zdrojům riboflavinu patří játra, vejce, sýr a maso. U potravin rostlinného původu záleží hodně na odrůdě, způsobu hnojení a klimatických podmínkách. Obsah riboflavinu však výrazně stoupá při klíčení semen.
Průměrný obsah riboflavinu v potravinách (mg / kg) |
---|
hovězí maso | 2 |
vepřové maso | 3,5 |
telecí maso | 3,2 |
drůbež | 1,8 |
ryby | 2 |
játra hovězí | 3,3 |
játra vepřová | 4,4 |
mléko | 1,8 |
máslo | 1 |
tvrdý sýr | 4,6 |
vejce | 3,5 |
mrkev | 0,4 |
hlávkový salát | 1 |
petržel | 2,2 |
brambory | 1,8 |
květák | 1,7 |
paprika červená | 0,4 |
špenát | 2,3 |
zelí | 1,1 |
fazole | 2,7 |
čočka | 3,1 |
kukuřice, zrno | 1,7 |
rýže | 0,4 |
pšeničná mouka | 1,6 |
žitná mouka | 1,4 |
bílý chléb | 0,8 |
mateřské mléko | 0,5 |
pivovarské kvasnice suš. | 40 |
Denní potřeba
Jako denní potřeba se uvádějí hodnoty pro děti 0,8 mg, děti od 8 let 1,2 mg, ženy 1,4 mg, muži 1,8 mg , kojící ženy 1,8 mg a těhotné ženy 1,6 mg.
Doporučená denní dávka roboflavinu je v ČR stanovena vyhláškou na 1,4 mg a nejvyšší přípustné množství v denní dávce je stanoveno na 10 mg.
Projevy předávkování
Projevy nadbytečného příjmu nejsou popsány a předpokládá se, že jej tělo poměrně snadno dokáže vyloučit. V některých publikacích se objevuje zmínka o pocitu svědění pokožky při vyšších jednorázových dávkách.
Projevy nedostatku
Projevy nedostatku roboflavinu jsou i přes důležitou roli v těle většinou mírné a poměrně nespecifické. Často se totiž prolínají s jinými nedostatky ve výživě, například s nedostatečným příjmem železa. Dlouhodobý výrazný nedostatek může způsobit záněty sliznic a může se projevit na poruchách krvetvorby. Tyto projevy jsou však v našich podmínkách vzácné a lze konstatovat, že dostatečný příjem by měl být zajištěn přijímanou stravou. Nedostatek riboflavinu však může být způsoben poruchami při vstřebávání živin a u alkoholiků.
Biochemická aktivita
Biochemická aktivita riboflavinu spočívá v jeho účasti na přenosu vodíku, získaného například z rozkladu tuků a tím zhodnocování získané energie. Je součástí flavoproteinů, což jsou enzymy napomahájící sloučení vodíku s kyslíkem za současného vzniku vody. Při tomto slučování dochází k uvolnění značného množství energie, kterou tělo efektivně uchovává ve speciálních sloučeninách s vysokou vnitřní energetickou hodnotou. Tento sled biochemických reakcí je hlavním zdrojem získávané energie v těle člověka. Při stresech jsou aktivovány právě reakce, vedoucí k mobilizaci energetických rezerv organismu a proto je zaznamenána i vyšší potřeba tohoto vitamínu.
Související články
Flavinové koenzymy - biochemie
Odkazy
Při zpracovávání textů a grafické stránky článků byly využity podklady z odborné literatury a internetu. Převzaté obrázky byly graficky upraveny pro potřeby tohoto webu. Kreslené obrázky podléhají autorským právům. Seznam použité literatury naleznete zde.