Vitamín B<sub>3</sub>, niacin
Vitamín B3
Charakteristika
Vitamín B3 se označuje také jako vitamín PP a vyskytuje se ve dvou formách. Jednak jako kyselina nikotinová neboli niacin, někdy považovaná za provitamín. Druhou formou je amid kyseliny nikotinové, neboli niacinamid, považovaný za vlastní vitamín. V čistém stavu jsou to bezbarvé krystalické látky, poměrně stálé a dobře rozpustné ve vodě. Obě formy jsou fyziologicky stejně účinné. Vzhledem k jejch stálosti jsou ztráty při zpracovávání a uchovávání potravin malé. Většinou jsou nižší než 10%.
Přirozené zdroje
Vyskytuje se především v játrech, pivovarských kvasnicích, rybím mase a vejcích. Z rostlinných zdrojů jsou to především pšeničné klíčky, pšeničná celozrnná mouka, hrách a rýže.
Průměrný obsah niacinu v potravinách (mg / kg) |
---|
hovězí maso | 60 |
vepřové maso | 45 |
telecí maso | 65 |
drůbež | 70 |
ryby | 60 |
játra hovězí | 180 |
játra vepřová | 195 |
mléko | 5 |
máslo | 1,5 |
tvrdý sýr | 16 |
žloutek | 2 |
hlávkový salát | 2,5 |
brambory | 1,8 |
brambory | 10 |
květák | 6 |
špenát | 7 |
fazole | 25 |
kukuřice, zrno | 20 |
rýže loupaná | 60 |
pšenice | 55 |
pšeničná mouka | 12 |
žitná mouka | 16 |
mateřské mléko | 1,7 |
pivovarské kvasnice suš. | 110 |
Denní potřeba
Jako denní potřeba se uvádějí hodnoty pro děti 6 mg, děti od 8 let 10 mg, ženy 14 mg, muži 18 mg a kojící ženy 20 mg. Pokud strava obsahuje dostatek aminokyselin tryptofanu, lze tyto dávky snížit. Po výpočty výživné hodnoty potravy se vychází z poznatku, že ze 60 mg tryptofanu vznikne v těle přibližně 1 mg niacinu.
Doporučená denní dávka niacinu je v ČR stanovena vyhláškou na 16 mg a nejvyšší přípustné množství v denní dávce je stanoveno na 500 mg.
Niacin nemá schopnost se v těle ukládat do zásoby a proto musí být zajištěn jeho pravidelný přísun
Projevy předávkování
nejsou popsány. Má to zřejmě souvislost se schopností niacinu vytvářet komplexy s kyselinou adipovou, glutamovou a jinými organickými kyselinami a tím i schopnost těla případný nadbytek odstraňovat. Pouze při aplikaci některých antibiotik a současné konzumaci doplňků, obohacených tímto vitamínem může dojít ke vzniku zarudnutí kůže a tvorbě červených skvrn. Také v případě onemocnění zeleným očním zákalem, vředovými, případně jaterními onemocněními, musí být konzumace tohoto vitamínu schválena lékařem.
Projevy nedostatku
Nedostatek niacinu způsobuje pelagru, která se projevuje kožními ekzémovými onemocněními, průjmy a nervovými poruchami. Menší nedostatek může vyvolat bolesti hlavy, slabost a problémy s trávením. Vliv niacinu na zpomalení onemocnění cukrovkou I. typu nebyl doposud jednoznačně prokázán, i když se podobné zmínky v populárněji zpracovaných publikacích objevily. Tuto informaci je však nutno zatím brát s určitou rezervou a je třeba vyčkat na výsledky rozsáhlejších a systematicky vedených klinických testů. Zvýšená konzumace alkoholu, používání antikoncepčních prostředků obsahujících estrogeny a některé prášky na spaní mohou mít za následek vyvolání deficitu niacinu v těle.
Biochemická aktivita
Niacinamid je součástí dvou koenzymů označovaných jako NAD a NADP. Tyto koenzymy působí jako přenašeče vodíku a mají životně důležitou roli v látkové přeměně, při získávání energie a při tvorbě nových sloučenin. Zapojuje se do mechanismů regulace krevního tlaku a sehrává roli při syntéze pohlavních hormonů.
Související články
Odkazy
Při zpracovávání textů a grafické stránky článků byly využity podklady z odborné literatury a internetu. Převzaté obrázky byly graficky upraveny pro potřeby tohoto webu. Kreslené obrázky podléhají autorským právům. Seznam použité literatury naleznete zde.