Vitamín C, kyselina askorbová
Vitamín C
Charakteristika
Vitamín C, nebo-li kyselina askorbová, je natrvalo spojena s léčením onemocnění kurdějemi. Je to bílá, ve vodě dobře rozpustná látka. Chová se jako kyselina. Snadno reaguje se vzdušným kyslíkem na fyziologicky aktivní dehydroaskorbovou kyselinu a v této přeměně spočívá i její biologický účinek. Vitamínem je pouze pro člověka, opici a morče. Ostatní savci si potřebné množství vyrobí sami a nejsou odkázáni na přívod v potravě.
Pokud je v lidském těle obsah kyseliny askorbové ve fyziologické koncentraci, je její vylučování velmi pomalé. Polovina tohoto množství se vyloučí asi za 16 dní a při konzumaci potravy bez vitamínu C se rozvoj kurdějí projeví asi za 3 až 4 měsíce. Při zvýšení koncentrace nad fyziologickou hodnotu je naopak vylučování a přeměna velice rychlá a děje se tak řádově v hodinách. Proto, pokud je zajištěn příjem v dávkách kolem 60-80 mg denně, není prakticky možné vyvolat deficit tohoto vitamínu.
Ztráty vitamínu C jsou při zpracování potravin značné a velice záleží na způsobu jejich přípravy. Snadno se ničí povařením, krájením syrové zeleniny kovovým nožem, ponecháním uvařeného jídla při vyšší teplotě. Při působení několika faktorů mohou dosahovat až 90%. Při vaření se ztrácí asi 15%, pečením asi 30%, vařením a ponecháním jídla dojít při vyšší teplotě až 70%. Nejmenší ztráty se dosahují při vaření v páře, kolem 5 až 8%. Skladováním ovoce a zeleniny klesá obsah vitamínu C přibližně o 20 až 50% v závislosti na podmínkách a délce skladování. Nejideálnějším způsobem je konzumovat zeleninu a ovoce syrové.
Pokud je vitamín C v doplňcích výživy současně se železem nebo mědí, je jeho přítomnost jako vitamínu zcela neopodstatněná. Pokud je však v takové tabletě železo ve formě Fe3+, plní úlohu oxidačně-redukčního činidla a převádí železo na Fe2+. Z takového vitamínu tělo moc užitku nemá.
Přirozené zdroje
Vitamín C se vyskytuje především v zelenině a ovoci. Jeho obsah v živočišných tkáních je poměrně malý Dlouhou dobu byly za nejvydatnější zdroj doporučovány citrusové plody. V posledních letech se staly módní záležitostí plody kiwi. Skutečnost je ale úplně jiná. Jednoznačně nejbohatším zdrojem jsou šípky, černý rybíz, červená paprika a petržel.
Průměrný obsah vitamínu C v potravinách (mg / kg) |
---|
hovězí maso | 10 |
vepřové maso | 10 |
drůbež | 50 |
mléko | 17 |
máslo | 3 |
tvrdý sýr | 10 |
vejce | 8 |
jablka | 550 |
jahody | 600 |
pomeranče | 500 |
citróny | 500 |
grapefruity | 400 |
kedlubny | 450 |
rajčata | 250 |
broskve | 100 |
červený rybíz | 330 |
černý rybíz | 2.800 |
šípky | 8 500 |
kiwi | 600 |
mrkev | 60 |
hlávkový salát | 100 |
petržel kadeřavá | 1 850 |
petržel kořenová | 250 |
brambory | 400 |
květák | 700 |
paprika červená | 1 600 |
paprika zelená | 1 100 |
špenát | 550 |
zelí | 500 |
fazole | 200 |
kukuřice naklíčená | 300 |
rýže | 15 |
pšenice naklíčená | 250 |
mateřské mléko | 45 |
Denní potřeba
Jako denní potřeba se uvádějí hodnoty pro děti 40 mg; pro děti od 8 let 50 mg; pro ženy 60 mg; pro muže a těhotné ženy 80 mg; pro kojící ženy pak 80 až 100 mg.
Doporučená denní dávka vitamínu C je v ČR stanovena vyhláškou na 80 mg a nejvyšší přípustné množství v denní dávce je stanoveno na 2 000 mg.
Projevy předávkování
Vysoké jednorázové dávky vitamínu C mohou mít na organismus nežádoucí účinky. Působí jako silná kyselina a protože se velmi dobře vstřebává, výrazně ovlivňuje chemické vlastnosti tělních tekutin. To má za následek uvedení v činnost reakcí vedoucích k jejímu rozkladu a současně i zvýšenému vylučování. Vznikají různé kyseliny, mimo jiné i kyselina šťavelová. Všechny tyto kyseliny se snaží tělo co nejdříve vyloučit do moče. Pod vlivem vysoké kyselosti se tkáň ledvin stahuje přibližně stejně, jako ústní dutina, když člověk kouše do citrónu. Proto se tělo snaží tuto kyselost co nejvíce otupit a dochází proto k současnému vylučování některých prvků, zejména dochází k odvápňování kostí. Spojí-li se kyselina šťavelová například s tímto vápníkem, vznikají velice stabilní ledvinové kameny. Tato souvislost byla potvrzena využitím radioaktivně značeného uhlíku, zabudovaného do molekuly vitamínu C, který se objevil v moči ve formě vzniklého šťavelanu (oxalátové kameny). U citlivějších jedinců mohou tyto vysoké dávky vyvolat i průjmová onemocnění. Mechanismus je stejný, jako byl popsán u vitamínu B5.
Na tomto místě si dovolím čtenáře upozornit na údaj o obsahu vitamínu C v mateřském mléce, který je poměrně nízký. Je to přesvědčivý důkaz toho, že sama příroda nemá příliš vysoké dávky v oblibě. Navíc obsahuje mateřské mléko poměrně mnoho vápníku a tak současný vysoký příjem vitamínu C by byl více než nežádoucí.
U lidí náchylných k tvorbě ledvinových kamenů je třeba zvažovat konzumaci potravin a nápojů, které obsahují zvýšené množství vápníku a současně množství vitamínu C převyšuje denní doporučenou dávku.
Projevy nedostatku
Nedostatek vitamínu C způsobuje onemocnění nazývané skorbut, neboli kurděje. Projevuje se krvácivosti dásní, jejich zduřením a zápalem, uvolňují se zuby, dochází k opuchnutí kloubů a celkové tělesné únavě.
Účinky vitamínu C
Velice propagovaný názor o účinku proti chřipce je zavádějící. Nebyl doposud podán důkaz o tom, že by v případě propuknutí chřipkového onemocnění vitamín C průběh onemocnění zlepšil. Dokonce ani nejsou přesvědčivé důkazy o jeho preventivním účinku, pokud je aplikován samostatně. Určité pozitivní výsledky byly dosaženy při kombinaci vitamínu C s beta karotenem, musí však být zajištěn i dostatečný přívod zinku. Předpokládá se však, že účinek této kombinace spíše spočívá v mobilizaci obranných reakcí a mobilizaci imunitního systému, takže se tělo snáze vypořádá s nastupující infekcí. Co je však důležité, nebyly použity žádné přehnané dávky vitamínu C, naopak dávky přesahující 200 mg pozitivní efekty spíše potlačovaly.
S vitamínem C se spojuje i otázka jeho příznivého vlivu na odstraňování volných radikálů. Na druhé straně je však nutno říci, že působením kyseliny askorbové v přítomnosti trojmocného železa naopak volné radikály vznikají. Pokud je železo dvojmocné, nebyla zvýšená tvorba radikálů prokázána. Proč tomu tak je, na to musí dát odpověď týmy vědců, kteří se uvedenou problematikou zabývají. Určitě však další důvod k tomu, abychom to s nadbytečnou konzumací vitamínu C nepřeháněli.
Biochemická aktivita
vitamínu C souvisí s tvorbou kolagenu, pojivové tkáně mezi buňkami. Při těchto reakcích dochází k přeměně železa se dvěma kladnými náboji, na železo se třemi kladnými náboji. Aby mohlo železo příslušnou reakci nadále usměrňovat, musí mu být jeden kladný náboj odebrán. Vše nasvědčuje tomu, že o toto se stará kyselina askorbová.
Související články
Odkazy
Při zpracovávání textů a grafické stránky článků byly využity podklady z odborné literatury a internetu. Převzaté obrázky byly graficky upraveny pro potřeby tohoto webu. Kreslené obrázky podléhají autorským právům. Seznam použité literatury naleznete zde.