Vitamín E, tokoferol
Vitamín E
Charakteristika
Podobně jako i jiných vitamínů, ani vitamín E není jednotnou látkou. Patří do skupiny tokoferolů a za zmínku stojí 4 sloučeniny označované jako α-, β-, γ-, δ-, -tokoferol.
Nejúčinnější forma je α-tokoferol. Jsou to bezbarvé nebo slabě nažloutlé viskózní oleje, velmi dobře rozpustné v tucích. V kyselém prostředí jsou stálé i při 100 °C, v zásaditém prostředí se za vyšších teplot rozkládají. Jsou to vitamíny velmi citlivé na přítomnost kyslíku a snadno oxidují.
Přirozené zdroje
Tokoferoly se vyskytují hlavně v rostlinných olejích a v rostlinných klíčcích. Ze živočišných zdrojů jsou to především ledviny.
Průměrný obsah vitamínu E v potravinách (mg / kg) |
---|
sojový olej | až 2.800 |
olivový olej | 80 |
řepkový olej | 560 |
lněný olej | až 1.100 |
olej z obilných klíčků | 5.500 |
kokosový olej | 80 |
hovězí maso | 40 |
vepřové maso | 6 |
drůbež | 2 |
ryby | 3 |
játra hovězí | 16 |
mléko | 1,5 |
máslo | 25 |
tvrdý sýr | 10 |
vejce - žloutek | 35 |
mateřské mléko | 6,7 |
rýže | 4 |
mouka pšeničná bílá | 20 |
hlávkový salát | 240 |
špenát | až 500 |
Denní potřeba
Jako denní potřeba se uvádějí hodnoty pro děti 4 mg, pro děti nad 8 let 8 mg, pro ženy 10 mg, pro muže a kojící ženy 12 až 15 mg. Někteří autoři uvádějí hodnoty o polovinu vyšší.
Doporučená denní dávka vitamínu E je v ČR stanovena vyhláškou na 12 mg a nejvyšší přípustné množství v denní dávce je stanoveno na 100 mg.
Projevy předávkování
Negativní projevy vysokých dávek z potravy nebyly popsány. Ve Spojených státech amerických se dokonce u některých onemocnění aplikovaly jednorázové dávky kolem 100 mg bez prokazatelného negativního vlivu na organismus. Určité projevy, spojené se zvýšenou krvácivostí lze dosáhnout uměle u jednorázových dávek nad 300 mg.
Projevy nedostatku
Příznaky nedostatku jsou velmi málo prokazatelné. U lidí nebyly zatím ani dostatečně popsané. Z pokusů prováděných na zvířatech se usuzuje, že může hrát určitou roli při sterilitě u samců, při vzniku degenerativních změn pohlavních orgánů a při svalové dystrofii.
Nedostatku vitamínu E byla připisována i snižující se sexuální aktivita u mužů s přibývajícím věkem. Zvýšené dávky vitamínu E však neznamenaly statisticky průkazné zlepšení. Určité výsledky byly dosaženy při kombinaci vitamínu E a zinku, vázaného v organické formě s tím, že není vyloučena spoluúčast stop niklu. Zajímavým zjištěním je, že sloučeniny zinku vázaného v anorganické formě měly spíše efekt opačný. Některé publikace poukazují na podobný efekt v případě železa. Je-li železo vázané v anorganické formě, například jako síran železnatý, dochází ke ztrátě biologické účinnosti molekuly vitamínu E. Tento je nenastane, je-li železo vázané v organické formě. Přesto tomuto vitamínu vědci předpovídají velkou budoucnost v oblasti nádorových onemocnění a při objasňování mechanismů stárnutí buněk.
Biochemická aktivita
Biochemická aktivita tokoferolů je spojena s jejich antioxidačními účinky. Předpokládá se, že působí jako určitá forma ochrany nenasycených mastných kyselin, obsažených v buněčných membránách před účinky oxidačních činidel. Má se za to, že zabraňuje nenasyceným mastným kyselinám v oxidaci a tím i vzniku reaktivních radikálů. Nekontrolovatelná oxidace těchto tuků může vést v konečném důsledku ke vzniku mutací na úrovni genetického materiálu buňky a ke vzniku zhoubných nádorů. Výsledky některých pokusů ukazují na spoluúčast selenu na těchto obranných mechanismech. Selen se zřejmě podílí na tvorbě krevních lipoproteinů, odpovědných za efektivní přenos tokoferolů a karotenů. Spoluúčinkování vitamínu E, selenu a β-karotenu (provitamínu A) je předmětem intenzivního výzkumu ve spojitosti s omezováním vzniku zhoubných nádorů.
V současné době probíhá po celém světě intenzivní výzkum vlivu zvýšených dávek vitamínu E na metabolismus tuků a cholesterolu, omezení vzniku křečových žil a zejména se hledají odpovědi na otázky spojené s problematikou nádorových onemocnění a anémií. Z objektivního hlediska je však nutné konstatovat, že s ohledem na omezené znalosti v působení vitamínu E, se mu zvláště v populárních publikacích připisuje mnohdy až přehnaná účinnost. Tyto zmínky mohou u některých lidí vyvolat falešné naděje v téměř zázračné účinky, dosahované konzumací vysokých dávek.
Související články
Odkazy
Při zpracovávání textů a grafické stránky článků byly využity podklady z odborné literatury a internetu. Převzaté obrázky byly graficky upraveny pro potřeby tohoto webu. Kreslené obrázky podléhají autorským právům. Seznam použité literatury naleznete zde.